Răspunderea materială a judecătorilor pentru dosarele pierdute la CtEDO. Modificările au fost aprobate de Guvern
Vizualizari:

Răspunderea materială a judecătorilor pentru dosarele pierdute la CtEDO. Modificările au fost aprobate de Guvern

Judecătorii ar putea să poarte răspundere materială proporţional gradului de vinovăţie stabilit în acţiunea de regres a statului faţă de aceştia, prin care se solicită restituirea despăgubirilor achitate de stat în cazurile pierdute la Curtea Europeană a Drepturile Omului. Modificările legislative au fost aprobate de către Guvern, iar documentul urmează să fie transmis Parlamentului.

Astfel, articolul 19, alin (3) din Legea cu privire la statutul judecătorului urmează să fie modificat. Norma va stabili că ”judecătorul nu poate fi tras la răspundere pentru opinia sa exprimată în înfăptuirea justiţiei şi pentru hotărârea pronunţată, cu excepţia cazului când vinovăţia lui a fost stabilită prin sentinţă definitivă sau în cadrul unei proceduri disciplinare s-a constatat intenţia ori neglijenţa gravă în acţiunile sau inacţiunile sale care au dus la una dintre consecinţele prevăzute la art. 2007 alin. (1) lit. c) din Codul civil al Republicii Moldova”, scrie Bizlaw.md.

Totodată, prevederile art. 2007 din Codul civil urmează să fie actualizate, iar art. 2007 alin. (1) lit. c) va reglementa acţiuni sau inacţiuni magistraţilor care au atras, după caz:

  • constatarea de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, printr-o hotărâre, a încălcării drepturilor sau libertăţilor fundamentale ale unei persoane şi dispunerea încasării unor sume în beneficiul acestora;
  • pronunţarea unei hotărâri de către o instanţă judecătorească naţională, ca urmare a condamnării statului de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin care s-a dispus acordarea mijloacelor financiare din bugetul de stat.

Potrivit noilor prevederi, statul va avea are drept de regres faţă de persoana responsabilă din instanţă judecătorească dacă vinovăţia acesteia este constatată prin sentinţă judecătorească sau dacă în cadrul unei proceduri disciplinare s-a constatat intenţia ori neglijenţa gravă în acţiunile sau inacţiunile sale.

Similare
RECOMANDĂRI