ACTUALITATE

Raportul final al OSCE: Alegerile parlamentare au fost competitive, însă campania a fost afectată de acuzaţii de presiune asupra angajaţilor publici

post-img

Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive, iar drepturile fundamentale au fost, în general respectate. Totuşi, Republicii Moldova i se recomandă prioritar să elimine lacunele şi ambiguităţile din cadrul juridic ce ţine de alegeri şi să sporească profesionalismul administraţiei electorale. Acestea sunt concluziile Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului OSCE, cuprinse în raportul final al instituţiei.

În raport se menţionează că  „campania electorală a avut loc în contextul unei dezamăgiri în instituţiile publice şi a fost afectată de acuzaţii de presiune asupra funcţionarilor publici, cu indicaţii puternice privind cumpărarea voturilor şi de utilizare greşită a resurselor statului”.

Raportul final constată că partidele politice şi reprezentanţii societăţii civile au raportat o utilizare abuzivă a resurselor de stat. De asemenea s-a scos în evidenţă cazurile în care angajaţii publici erau presaţi să participe la evenimentele de campanie în timpul orelor de lucru.

Majoritatea aspectelor tehnice ale alegerilor au fost gestionate profesional şi transparent la toate nivelurile, mai spune OSC. Cu toate acestea, unele decizii şi regulamente ale Comisiei Electorale Centrale (CEC) nu au fost clare, iar unele aspecte ale procesului au fost complicate, în special în ceea ce priveşte colectarea semnăturilor, precum şi verificarea şi tratarea reclamaţiilor.

Raportul notează, de asemenea, că procesul de soluţionare a litigiilor electorale a fost afectat negativ de confuzia în legătură cu organul care a fost competent să soluţioneze plângerile împotriva candidaţilor, punând în pericol dreptul la o cale de atac eficientă. Raportul recomandă clarificarea competenţei pentru fiecare tip de reclamaţie.

Raportul integral îl găsiţi AICI