Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Protest al veteranilor războiului de pe Nistru. Zeci de foşti combatanţi au transmis deputaţilor o listă cu revendicări

Astăzi a fost un nou protest al veteranilor care au luptat în 1992. Zeci de foşti combatanţi s-au adunat în faţa Parlamentului şi au transmis deputaţilor o listă cu revendicări. Veteranii au blocat şi bulevardul Ştefan cel Mare şi susţin că vor protesta până când toate revendicările lor vor fi rezolvate. Aceştia au cerut din nou demisia preşedintelui, Igor Dodon şi a Guvernului.

Nici după cinci proteste organizate de la începutul acestui an, autorităţile nu au rezolvat problemele veteranilor. Aceştia cer restabilirea unor drepturi prevăzute de primul parliament al republicii moldova, medicamente gratuite, indemnizaţii lunare în valoare de trei mii de lei cu indexare anuală, reducerea vârstei de pensionare a veteranilor până la 55 de ani şi tratamente la sanatorii.

„Cu părere de rău toate guvernările care s-au perindat la conducereqa ţării ne-au ignorat în totalmente şi ne ignoră şi la momentul actual. Am înaintat astăzi două exemplare a acestor revindecări la două fracţiuni parlamentare, aşteptăm să se coboare şi doamna Greceanîi. Am convenit la 9-10 revindecări care le-am introdus în proiectul de lege, cele mai importante sunt poliţa de asigurare gratuită pe viaţă”, a spus CONSTANTIN COVRIG, veteran.

Cladirea parlamentului de la Chisinau a fost astazi inconjurata de mascaţi. Alexandru Cenuşa a venit din raionul Floreşti. Bărbatul spune că în 1992 şi-a lăsat soţia cu doi copii şi a plecat de bunăvoie să îşi apere patria. Acum toţi şi-au întors spatele.

„Am venit să ne redobândim drepturile suntem înjosiţi. Au fost aşa zile grele şi acum am ajuns poate şi mai grele. Eu nu înţeleg această intimidare care se face. Până în ziua de azi am un an jumate de când umblu pe drumuri şi caut dreptatea şi nu vor să îmi perfecteze legitimaţia”, a declarat ALEXANDRU CENUŞA, veteran.

Veteranii spun că nu mai au încredere în nimeni.

„Noi suntem veterani de o sută de lei ştiţi. Ne-au mărit la 300 de lei noi nu suntem de acord cu asta. S-au întors cu totul cu spatele la veterani, nu se răspund cu noi cu nimic”, a spus un veteran.

Protestatarii au tot încercat să intre în Parlament, să-şi spună revendicările de la tribună, însă fără succes. A ieşit să discute cu ei doar deputatul PDM, Alexandru Jizdan. Au vorbit despre accesul în Parlament, dar şi crearea unui grup în Guvern care se va ocupa doar de problemele veteranilor.

Nemulţimiţi şi de cele 37 de posturi ilegale de control, veteranii au cerut autorităţilor să fie anulate.

Vetaranii spun că vor organiza proteste până va fi inclusă lista cu revendecări pe ordinea de zi a şedinţei parlamentului.
 
Similare
RECOMANDĂRI