Procurorii PCCOCS au contestat eliberarea de răspundere a cinci membri ai grupării „Makena”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Procurorii PCCOCS au contestat eliberarea de răspundere a cinci membri ai grupării „Makena”

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a contestat sentinţa Judecătoriei Chişinău, prin care cinci membri ai grupării criminale „Makena” – deferiţi justiţiei în mai 2018 – au scăpat de pedeapsă, după ce au pretins de la un alt deţinut, în Penitenciarul nr. 13, suma de 30.000 euro.

În argumentarea lor, procurorii au solicitat în faţa Curţii de Apel Chişinău aplicarea legii prin prisma Codului penal şi pedepsirea inculpaţilor cu închisoarea de la 13 la 15 ani. Mai exact, procurorii consideră distorsionată interpretarea probelor de către Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, care a dus la achitarea inculpaţilor. La această etapă, toţi cei cinci inculpaţi se află la libertate.

Amintim că inculpaţii au mai fost condamnaţi pentru diferite infracţiuni. Însă, în timp ce erau deţinuţi în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, sub pretextul unei datorii inventate, au cerut de la un alt deţinut suma de 30.000 euro şi l-au ameninţat cu violenţă, inclusiv împotriva rudelor acestuia.

Astfel, în scopul săvârşirii acestei fapte penale, inculpaţii i-au comunicat datele de contact ale unei persoane, fost deţinut, prin care pretindeau să le fie transmişi banii. Prin urmare, la data de 3 ianuarie 2018, sub controlul organului de urmărire penală, au fost transmise mijloace băneşti în sumă de 30.000 lei, ca prima tranşă din suma totală de 30.000 euro solicitată. Intermediarul, însă, a fost reţinut în flagrant delict, i.e. în momentul primirii banilor. La aceeaşi dată, oamenii legii au desfăşurat percheziţiile în camerele deţinuţilor implicaţi în comiterea şantajului, unde au depistat probe concludente despre săvârşirea infracţiunii de şantaj în proporţii deosebit de mari.
Similare
RECOMANDĂRI