ACTUALITATE

Probleme în gestionarea banilor publici: Instituţiile statului fac cheltuieli nejustificate în valoare de milioane de lei

În Republica Moldova sunt mari probleme cu gestionarea banilor publici. Potrivit raportului de activitate a Comisiei parlamentare de control a finanţelor publice, instituţiile statului fac cheltuieli nejustificate în valoare de milioane de lei. Astfel, atât datoria internă cât şi cea externă creşte considerabil, iar fiecare cetăţean al Republici Moldova este astăzi dator cu 1350 dolari.

Comisia parlamentară a identificat principalii factori care duc la pierderea banilor publici - Iresponsabilitatea managerială şi nerespectarea cadrului legal, inconsecvenţa politicilor contabile şi neimplementarea principiilor de bună guvernare. S-a realizat şi un top al instituţiile responsabile de risipa banilor.

IGOR MUNTEANU, deputat, PPDA, preşedintele comisiei de control: "A identificat grave erori în evidenţa contabilă şi raportarea financiară în sumă de circa 47 de mlrd de lei.  Dintre care 34 de mlrd se referă la Municipiul Chişinău 13,4 miliarde de lei la Agenţia MoldSilva 721 milioane lei se leagă de ministerul Apărării,  211 milioane lei - Ministerul economiei şi infrastructurii, 8,8 milioane de lei agenţia Servicii Publice, iar 5 milioane de lei Comisia Electorală Centrală".

O altă problemă este organizarea neconformă a licitaţiilor ublice. 

IGOR MUNTEANU, deputat, PPDA, preşedintele comisiei de control: "Circa 108 milioane de lei au fost pierduţi ca urmarea a achiziţiilor defectuoase în anul 2018-2020. Aceasta carenţă este provocată de nerespectarea sistematică procedurilor prevăzute de legislaţie la achiziţii publice".

Şi aşa, tot creşte datoria statului. Potrivit raportului, pe plan extern suntem datori cu 34 miliarde de lei, iar pe intern – cu 25 miliarde de lei. În total avem o datorie de 59 miliarde lei. 

IGOR MUNTEANU, deputat, PPDA, preşedintele comisiei de control: "Ca pondere în PIB asta constituie 25% din buget. La 2,6 milioane populaţie ai republicii respectiv cu  cu 16 mii de copii care s-au născut în 2020 . Fiecare cetăţean al Republici Moldova, are datorie personală de 1 350 dolari, dintre care 770 dolari este datorie externă şi 550 dolari datorie internă la băncile din Republica Moldova". 

Chiar şi aşa, în acest an Guvernul Republicii Moldova continuă să se împrumute. Problema e că ne împrumutăm mai mult pentru consum curent şi foarte puţin pentru dezvoltare.

IGOR MUNTEANU, deputat, PPDA, preşedintele comisiei de control: "Guvernul vrea împrumuturi mari de aproape 1 miliard de dolari, 40% din toată datoria acumulată în 29 de ani. În loc să beneficiem de granturi din păcate guvernul trăieşte din împrumuturi iar de regulă creditele bune din partea unor bănci nu prea vin în Republica Moldova ca urmare a climatului investiţional nu foarte favorabil". 

La întocmirea raportului parlamentar au stat la bază 27 de rapoarte de audit, 7 rapoarte financiare, 10 de conformitate şi 3 follow-up-uri ale Curţii Conturi a Republicii Moldova. La socilitarea TVR MOLDOVA de a comenta declaratiile deputatului Igor Munteanu, ministerul de Finante nu a venit cu o reactie, deocamdata.