ACTUALITATE

Primul satelit artificial, fabricat de cercetători de la UTM, va fi gata curând

În scurt timp, va fi gata primul satelit artificial fabricat de savanţii din Republica Moldova. Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Chişinău spun că lucrările sunt pe sfârşite şi speră că satelitul va ajunge pe orbită până la sfârşitul acestui an. E vorba de un satelit de cercetare, care va transmite informaţii din spaţiu. E fabricat în colaborare cu Agenţia Spaţială din Japonia care susţine gratis proiecte spaţiale în toată lumea.

Savanţii Centrului de Tehnologii Spaţiale de la Universitatea Tehnică din Chişinău au demarat proiectul încă în 2012. În tot acest timp au fabricat mai multe prototipuri de sateliţi. Acum însă e aproape gata un satelit la care savanţii lucrează de anul trecut. Cântăreşte un kilogram şi urmează să fie trimis în spaţiu pe una dintre orbitele joase ale Pământului.

NICOLAE SECRIERU coordonator proiect: „Acum se străduie cât mai compacte, dar asta înseamnă că tehnologia este mult mai avansată şi este mult mai complicat să proiectezi mun asemenea satelit, care are 20, 30 kilograme.”

Din cauza restricţiilor impuse din cauza pandemiei, la proiect  lucrează pe ture în jur de 15 persoane.

VLADIMIR MELNIC cercetător ştiinţific, Centrul de Tehnologii Spaţiale, UTM: „Partea mea a fost de proiectate, modelare 3 D, testare a structurii satelitului. Noi partcipăm la proiect cu JAXA, care constă în transmiterea satelitului pe orbită,prin intermedoiul staţiei internaţionale spaţiale, aducă unde se află cosmonauţii.”

LIUBA MAXIM reporter TVR MOLDOVA: „Satelitul a fost botezat TUMNANSAT şi este o comoară la propriu. Acesta urmează să fie lansat în vară. Aici vedem nişte panouri solare de radiaţie, iar aici este o cameră video care va fotografia şi va filma tot ce se întâmplă în spaţiu.”

VLADIMIR MELNIC cercetător ştiinţific, Centrul de Tehnologii Spaţiale, UTM: „Efectuarea imaginilor de pe orbită, noi avem o cameră pe satelit, care va efectua imagini. A doua misiune este de cercetare caracteristicilor sateliţilor în condiţii de radiaţie.”

NICOLAE SECRIERU coordonator proiect: „Ăsta este în jur de 25 de mii de euro. Doar panourile solare sunt cumpărate integral pentru că noi nu posedăm tehnologiile necesare.”

Înainte să ajungă în spaţiu, satelitul va fi testat la Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Bucureşti. Însă deocamdată, starea de urgenţă, ar putea întârzia desfăşurarea tuturor procedurilor necesare.

NICOLAE SECRIERU coordonator proiect: „Când plecăm, plecăm ne putem întoarce la timp, asta ne pune în gardă un pic”

VLADIMIR MELNIC cercetător ştiinţific, Centrul de Tehnologii Spaţiale, UTM: „Un lucru important este siguranţa astronauţilor şi din cauza aceasta noi avem nevoie să trecem foarte multe teste şi să verificăm toată structura satelitului integră. La cele mai aspre condiţii de lansare, de vibraţii în timpul lansării.”

Satelitul are un computer de bord care va transmite informaţii echipei de savanţi.

VALENTIN ILCO cercetător ştiinţific, Centru de Tehnologii Spaţiale, UTM: „Pentru că este un proiect pilot, în primul rând vreau să fie lansarea cu succes şi să obţinem suficiente date şi să considerăm că misiunea este cu succes nu doar prin prisma siguranţei, dar şi a misiunii în sine.”

Cercetătorii de la UTM, speră ca satelitul numit "TUMNANSAT", să ajungă pe orbită până la sfârşitul acestul an. În prezent, pe orbite de diferită altitudine, sunt aproape o mie de sateliţi artificiali funcţionali sau nefuncţionali.