ACTUALITATE

Primii doi candidaţi înscrişi în cursa pentru postul de judecător la Curtea Constituţională

post-img

Consiliul Superior al Magistraturii a recepţionat primele două dosare în cadrul concursului anunţat pentru desemnarea a doi judecători la Curtea Constituţională. Pe 3 iulie s-au înscris în cursă fostul ministru al Justiţiei, Vladimir Grosu şi fostul membru al CSM, Teodor Cârnaţ. Ambii au CV-uri impresionante la capitolul studii şi activează în prezent ca profesori universitari ai Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii de Stat din Moldova.

Vladimir Grosu a fost, în perioada februarie-iulie 2015, ministru al Justiţiei, iar înainte de asta, timp de patru ani, a ocupat funcţia de viceministru al Justiţiei. În perioada 2006-2011, Grosu a fost reprezentantul Guvernului la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, notează TV8.

Teodor Cârnaţ a ocupat timp de şase ani funcţia de director executiv al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din R. Moldova. În perioada 2013-2017 a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, iar înainte de asta a fost consilier în cadrul Consiliului Municipal Chişinău.

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat şi scrisorile de motivare ale celor doi candidaţi. Vladimir Grosu a fost succint motivând pe jumătate de pagină că ar fi onorat să ocupe funcţia de magistrat al CCM şi este o provocare pentru el, deoarece „este o sarcină extrem de dificilă să fii arbitru între puterile guvernării, forţe şi actori, interesele cărora nu se conciliază de fiecare dată”.

Teodor Cârnaţ a pregătit o scrisoare de motivare pe două pagini în care vorbeşte despre rolul Curţii Constituţionale şi despre imaginea actuală a instanţei care a fost pătată: „Este nevoie de restabilit încrederea societăţii în acest for suprem constituţional, prin alegerea unor judecători cu notorietate, verticalitate, activism civic, experienţă vastă şi care au respectat legislaţia pe parcursul său profesional”.

Cei care aspiră la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale îşi pot depune dosarele la CSM până la data de 11 iulie. Ulterior, la 16 iulie, va fi desfăşurată etapa interviului, în vederea testării abilităţilor privind exercitarea mandatului de judecător. În aceeaşi zi, CSM va anunţa în cadrul şedinţei plenare cine sunt câştigătorii concursului.

Precizăm că alţi doi judecători la Curtea Constituţională urmează a fi desemnaţi de Guvern şi doi magistraţi – de către Parlament. Ambele instituţii ale statului au demarat concursuri pentru desemnarea magistraţilor.

Amintim că judecătorii CCM şi-au dat demisia in corpore după ce Comisia de la Veneţia s-a expus asupra deciziilor pe care le-au luat magistraţii moldoveni în perioada 7-9 iunie, când nu au recunoscut noua majoritate Parlamentară şi noua componenţă a Guvernului, l-au suspendat din funcţie pe şeful statului Igor Dodon şi l-au numit preşedinte pe Pavel Filip.