Primăria Chişinău intenţionează să achiziţioneze 100 de autobuze noi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Primăria Chişinău intenţionează să achiziţioneze 100 de autobuze noi

Primarul general, Ion Ceban, a prezentat astăzi consilierilor municipali pachetul de documente în vederea achiziţionării pe parcursului anului curent, a unui lot de 100 de autobuze, care vor fi asamblate la Chişinău, pentru a reînnoi în totalitate materialul rulant al Î.M. „Parcul Urban de Autobuze" (PUA) şi respectiv, pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor publice de transport de călători.

Ion Ceban a menţionat că lotul ar urma să fie achiziţionate de la uzina producătoare de autobuze din Belarus, deoarece unităţile lor corespund condiţiile tehnice solicitate de municipalitate (motor de fabricaţie germană, cutie de viteze automată, podea joasă, dotări moderne etc.) şi sunt cele mai competitive pe piaţa internaţională ca şi preţ (circa 120 mii Euro).

Edilul capitalei a precizat că preţul autobuzelor din Belarus, care ar putea fi asamblate la Chişinău, va fi cu 7-10% mai mic faţă de cel propus pentru vânzare de către uzinele producătoare, plus scutirea de TVA.

Viitoarea achiziţie trebuie să fie aprobată de Consiliul municipal Chişinău, astfel că edilul a solicitat aleşilor locali să examineze pachetul de documente şi dea propuneri. Potrivit primarului general, după obţinerea acordului din partea CMC şi desfăşurarea tuturor procedurilor privind achiziţia, primele autobuze ar putea să ajungă în Moldova în luna iunie, curent.

Iniţiativa edilului vine în contextul prevederilor Strategiei de transport a municipiului Chişinău, aprobată în anul 2014.

În prezent, PUA dispune de 143 unităţi de transport, cu o vechime medie de circa 14 ani, (cu luarea în calcul a celor 30 de unităţi noi achiziţionate în anul 2019). 

Similare
RECOMANDĂRI