Premierul Ion Chicu a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Premierul Ion Chicu a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean

În cadrul vizitei de lucru la Kiev, Prim-ministrul Ion Chicu a avut o şedinţă cu Prim-ministrul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk.

Şeful Guvernului a fost însoţit de vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, ministrul Afacerilor Externe şi Integrare Europeană, Aureliu Ciocoi, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi şi alţi oficiali.

Potrivit unui comunicat al Executivului, şeful Guvernului de la Kiev a menţionat că în viitor ar putea fi constituită o zonă economică liberă între Republica Moldova şi Ucraina. În continuare, Premierul ucrainean a punctat faptul că ambele state au în administrare conflicte teritoriale interne şi s-a arătat convins că o comunicare şi un schimb de experienţă pe aceste subiecte ar consolida securitatea în regiune.

În lista subiectelor discutate a fost tematica energetică, în special furnizarea gazelor naturale şi tranzitarea acestora după data de 31 decembrie 2019, care depinde de înţelegerile între Ucraina şi Rusia.

Prim-miniştrii au abordat un set de subiecte legate de cooperarea bilaterală Moldova – Ucraina, precum: consolidarea securităţii în regiune, inclusiv susţinerea reciprocă în reglementarea conflictelor existente pe teritoriul ambelor state, liberalizarea transportului auto şi aerian, extinderea controlului unic la frontiera comună prin implementarea mecanismului la puncte noi de trecere, măsurile antidumping impuse de Guvernul Ucrainei pentru un set de produse, care afectează producătorii moldoveni şi altele.

Premierii au decis să organizeze curând o şedinţă a co-preşedinţilor Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare economică cu sarcina de a impulsiona progresul pe fiecare din subiectele de interes comun.

Similare
RECOMANDĂRI