ACTUALITATE

Peste 30 de percheziţii, la sediile firmelor-căpuşe şi intermediare din jurul „Metalferos”

post-img

Peste 30 de percheziţii au fost realizate pe parcursul zilei de luni, 3 august, la sediile firmelor-căpuşe şi intermediare din jurul întreprinderii cu capital de stat „Metalferos”, prin care erau achiziţionate metalele, iar banii lichefiaţi. Procuratura Generală menţionează că, în consecinţă, 16 persoane au fost reţinute, printre care patru poliţişti din cadrul Direcţiei investigare a fraudelor economice a Inspectoratului Naţional Investigaţii. De asemenea, au fost ridicate mai multe obiecte şi acte, relevante, potrivit procurorilor, pentru această cauză penală.

Potrivit IPN, măsurile întreprinse au fost condiţionate de rezultatele obţinute în urma unui şir de acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii. Este vorba şi despre analiza documentaţiei financiare şi juridice.

PG menţionează că investigaţiile nu periclitează în nici un fel activitatea cotidiană a companiilor, acţiunile organelor de drept fiind orientate exclusiv pe documentarea acţiunilor anterioare ale acestora, în calitate de întreprinderi cu capital de stat şi dominaţie pe piaţa metalelor.

Actele şi acţiunile administraţiei companiilor respective urmează a fi analizate şi încadrate procesual sub aspect de documentare a comiterii abuzurilor şi depăşirii atribuţiilor prevăzute de legislaţie şi actele normative în domeniu, fapte ce ar fi cauzat prejudicii deosebit de mari intereselor publice.

„Atenţionăm că, orice atac din partea unor elemente vizând dosarul în speţă va fi calificat drept tentativă de a distorsiona ancheta, împiedicarea aflării adevărului şi amestec în înfăptuirea urmării penale”, se mai spune în comunicatul Procuraturii.

Recent, Agenţia Proprietăţii Publice a anunţat o nouă rundă de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat, iar printre bunuri se numără şi „Metalferos”. În cadrul întreprinderii, statul deţine 78,2% din capitalul social – 281 065 de acţiuni. Preţul nominal al unei acţiuni constituie 10 lei, iar preţul iniţial de vânzare, solicitat de APP, constituie 3 230 de lei.