ACTUALITATE

Peste 13 milioane de euro au fost investite în satele din Republica Moldova, în urma sprijinului financiar oferit de către Uniunea Europeană

Peste 13 milioane de euro au fost investite în satele din Republica Moldova, în urma sprijinului financiar oferit de către Uniunea Europeană. Fie că e vorba despre aprovizionare cu apă şi canalizare sau procurarea echipamentelor pentru creşterea competitivităţii în sectorul agroalimentar. Toate au avut drept scop modernizarea satului basarabean şi îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor. Astăzi, Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău a lansat o campanie menită să reflecte schimbările realizate cu sprijin european.

Familia lui Andrei Cazacu, din satul Mărculeşti, raionul Floreşti, a muncit mulţi ani peste hotare ca să-şi poată realiza visul de a avea o fermă de legume. Datorită unui sprijin financiar oferit de Uniunea Europeană, prin intermediul programului PARE 1+1, bărbatul şi-a putut pune pe picioare propria afacere.

„În 2016 fiind mama peste hotare am accesat proiectul Pare 1+1 şi am beneficiat de grant de 250 de mii de lui, cu care am procurat un sistem de irigare mai performant, pentru a cultiva legume. Afacerea s-a extins, şi în 2019 am beneficiat, iarăşi, cu suportul Pare 1+1, cu suportul UE, am benficat de 250 de mii de lei, cu care am procurat o combină de recoltat crereale”, A SPUS Andrei Cazacu.

Datorită echipamentelor performante şi a unui sistem de irigaţie bine pus la punct, producţiea de legume este impresionantă. Andrei Cazacu deţine 15 hectare de teren. Acolo sunt cultivate, din primăvară şi până toamna târziu, cartofi, ceapă, sfeclă, morcov, varză şi ardei.

„Am cumpărat sistem de irigare care se duce prin picuratorie, anume se duce la fiecare plantă. Nu irigăm locul, care nu necesită, irigăm numai unde necesită apă. Ce ţine de hrană, hrana merge tot prin picuratoare, se duce anume la planta, la legumele care avem nevoie. Nu e cu aspresiune cum era înainte şi iriga toată suprafaţa”, a declarat Andrei Cazacu.

Agricultorul îşi vinde marfa în magazinele din Republica Moldova. El spune că piaţa caută legume eco, gustoase si cu aspect frumos.

„Aici cultivăm morcov, tot din banii UE am instalat un sistem de irigare performat, care ne duce la calitate, cantitate. Avem un morcov hibrid, nişte seminţe foarte bune”, a spus Andrei Cazacu.

Uniunea Europeană finanţează, de mai mulţi ani, câteva iniţiative în domeniul dezvoltării rurale. Unul dintre proiecte îşi propune creşterea competitivităţii sectorului agroalimentar şi consolidarea infrastructurii de alimentare cu apă şi canalizare în zonele rurale. Un alt proiect prevede acordarea sprijinului pentru întreprinderile mici şi mijlocii din zonele rurale. Până acum au fost finanţare proiecte în valoare de peste 13 milioane de euro.

„UE acordă de mai mulţi ani susţinere pentru dezvoltarea localităţilor rurale ca oamenii să se simtă acolo bine, iar fiecare sat poate deveni un loc dezvoltat, cu oameni fericiţi. Azi lansăm o campanie, scopul căreia este  comunicarea,  în cadrul căreia dorim să informăm mai mulţi cetăţeni despre ce face Uniunea Europeană pentru a contribui la dezvoltarea localităţilor rurale din această ţară. Acest lucru a fost realizat printr-o serie de proiecte, programe bilaterale şi regionale. Noi oferim bani, iar voi realizaţi proiecte pentru viitorul vostru", a declarat Excelenţa Sa PETER MICHALKO, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Şeful delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, a informat că Uniunea Europeană a aprobat, recent, decizia de a finanţa, suplimentar, cu 16 milioane de euro Programul "EU for Moldova".