Parlamentul European condamnă acţiunile Rusiei întreprinse pe teritoriul statelor Parteneriatului Estic
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Parlamentul European condamnă acţiunile Rusiei întreprinse pe teritoriul statelor Parteneriatului Estic

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European va elabora un proiect de rezoluţie prin care condamnă „participarea Rusiei în conflictele de pe teritoriul statelor, care participă la programul Parteneriatul Estic al Uniunii Europene: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, precum şi creşterea de către Moscova a potenţialului său militar în regiune şi la graniţele sale cu aceste ţări”, relatează Infotag.

Potrivit sursei citate, aceste declaraţii sunt incluse în proiectul de rezoluţie, care este prezentat în raportul preliminar al Comisiei privind punerea în aplicare a politicii externe şi de securitate a UE.

„Parlamentul European... condamnă participarea directă şi indirectă a Rusiei în conflictele armate, în ocuparea teritoriilor şi consolidarea potenţialului militar în regiune sau la hotarele cu aceste state”, se menţionează în proiectul de rezoluţie.

În acesta se exprimă sprijinul pentru statele membre ale Parteneriatului Estic, în mod special cele care au optat pentru calea integrării europene (Ucraina, Georgia şi R.Moldova), „în asigurarea respectării libertăţilor fundamentale şi continuarea reformele necesare”.

În acelaşi timp, se menţionează că sprijinul oferit din partea Uniunii Europene depinde de progresele concrete înregistrate în procesul de implimentare a acestor reforme.

În luna septembrie, deputaţii Parlamentului European au aprobat un raport în care se solicită o reconsiderare a relaţiilor cu Moscova. Documentul, printre altele, propunea „să se lupte împotriva interferenţei Rusiei în afacerile UE şi ale ţărilor din Parteneriatul Estic”.
Similare
RECOMANDĂRI