ACTUALITATE

Parlamentul a votat, din nou, anularea „legii miliardului”, deşi Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un asemenea proiect

post-img

Majoritatea parlamentară a aprobat în prima lectură un proiect prin care se anulează „legea miliardului”, deşi un asemenea proiect a fost anterior declarat neconstituţional de Curtea Constituţională. Cei care au insistat pe această iniţiativă sunt deputaţii socialişti, care au înregistrat, din nou, un asemenea proiect.

Deputaţii din opoziţie au întrebat autorul proiectului dacă au citit decizia Curţii, prin care se declară neconstituţională anularea „legii miliardului”, iar drept răspuns, Petru Burduja a declarat că politicienii au promis oamenilor anularea acestei legi, iar de această dată, PSRM speră că deputaţii nu vor merge la Curte. 

Deputatul Dumitru Alaiba declară că acest proiect este unul populist: „Cică, „anulăm legea miliardului”. Dar de la asta nu se anulează FURTUL miliardului. În schimb, PSRM guvernează alături de reprezentanţii autorilor furtului - Partidul Şor. Şi spun că salvează populaţia. Nu ei sunt cei care îşi bat capul de populaţie”. 


Amintim la 18 martie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională legea votată de majoritatea PSRM - Şor privind abrogarea „legii miliardului”. Curtea Constituţională a constatat că legea poate afecta bugetul de stat al Republicii Moldova. De asemenea, a fost votată fără avizul Guvernului şi astfel s-au încălcat procedurile legale.

De asemenea, opoziţia a declarat că legea votată e toxică şi va falimenta şi mai mult statul. Deputaţii PAS au declarat că anularea acestei legi va face mai mult rău decât bine şi că sunt estimate consecinţe economice dezastruoase de aproape 22 de miliarde de lei. 
 

Ex-ministru al Finanţelor: Anularea legii miliardului votată astăzi de PSRM-Şor nu este altceva decât mutarea datoriei de la o instituţie a statului la alta



De altfel, reprezentantul FMI în Republicii Moldova spunea că proiectul PSRM-ului este cităm - un pas înapoi şi anulează toate eforturile care s-au făcut pentru reabilitarea sistemului bancar.

Reamintim că Legea Miliardului a fost aprobată în 2016 ca soluţie la decizia Guvernului Republicii Moldova de a acorda garanţii financiare celor 3 bănci implicate în frauda bancară şi care au luat credite de 14,2 miliarde de lei de la BNM în perioada 2014 - 2015. Legea prevede emisia unor obligaţiuni de stat pe termene de până la 25 de ani, în valoare totală de până la 13,58 de miliarde de lei, cu rata dobânzii de 5,5 la sută.