Parlamentar al României: Ucraina îşi bate joc de românii din nordul Bucovinei. Bucureştiul să sisteze asistenţa acordată Kievului
Sursa foto:infoprut.ro Vizualizari:

Parlamentar al României: Ucraina îşi bate joc de românii din nordul Bucovinei. Bucureştiul să sisteze asistenţa acordată Kievului

Vestea că un lider al românilor din nordul Bucovinei a fost reţinut şi interogat de securitatea din Ucraina (SBU) pentru că organizează activităţi culturale destinate marcării Centenarului Marii Uniri a ajuns şi la Bucureşti. Parlamentarul Daniel Gheorghe condamnă violenţa cu care au acţionat autorităţile ucrainene şi cere Guvernului de la Bucureşti şi Preşedinţiei să sisteze orice tip de asistenţă acordată Kievului şi susţinerea în parcursul euro-atlantic.

Spargerea uşilor şi percheziţionarea Centrului Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" de la Cernăuţi de către SBU (securitatea ucraineană) care a pornit acolo o anchetă penală ca urmare a faptului că în sediul centrului românesc se găseau, în contextul sărbătorii Centenarului, nişte hărţi pur istorice ale României Mari de la 1918 este un act ostil şi violent al unui stat vecin care are pretenţia de a deveni membru în UE şi chiar NATO. Cer public o reacţie a Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti pe această temă, România nu mai poate face servicii gratuite unui stat care îşi bate joc de românii autohtoni din Bucovina de Nord! Ca atare, solicit Guvernului şi preşedintelui Iohannis să protesteze în faţa abuzurilor organelor represive din Ucraina şi să sisteze orice formă de asistenţă ori susţinere pe drumul euro-atlantic al acestui stat post-sovietic lipsit de un minim respect pentru drepturile minorităţii româneşti, în pofida tratatelor internaţionale semnate şi a tratatului de baza cu România din 1997!”, a scris deputatul pe Facebook.

Sâmbătă a avut loc colocviul ştiinţific internaţional „Bucovina în preajma Marii Uniri”, organizat de Institutul „Bucovina”, filiala Academiei Române (Rădăuţi, România) şi Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi. Evenimentul a fost moderat de Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” şi dr. Marian Olaru, directorul Institutului ,,Bucovina” al Academiei Române. La manifestaţia ştiinţifică a participat şi ministrul consilier Ionel Ivan, care a transmis din partea Consulatului General al României la Cernăuţi un mesaj de salut şi încurajare a unor acţiuni ştiinţifice de acest gen în regiunea Cernăuţi. Colocviul a stârnit furia autorităţilor ucrainene, Serviciul de Securitate reţinându-l şi interogându-l până luni seară pe acad. Vasile Tărâţeanu.

„Angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei au găsit plăci imprimate făcute pentru a promova „celebrarea“ în Ucraina a 100 de ani de la crearea „României Mari“. Colaboratorii organelor de drept au înregistrat, de asemenea, că membrii ONG-ului au distribuit literatura de specialitate, care pot conţine apeluri pentru restaurarea aşa-numitei „dreptăţi istorice“, prin anularea dreptului internaţional şi a documentelor internaţionale şi „întoarcerea“ zonei Bucovinei de Nord, Basarabia de Nord şi Basarabia de Sud existente în statul român”, informează Infoprut.

„Angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei din Cernăuţi cercetează conducerea Centrului pentru materiale care conţin apeluri pentru a încălca integritatea teritorială a ţării lor: în timpul unui eveniment public (colocviul menţionat anterior- n.a.) în imaginile regionale de cartografiere au arătat centrul din regiunea Cernăuţi parte a României Mari”, se precizează pe site-ul SBU.

Altfel spus, în sediul Centrului Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi, a fost găsită o hartă pe care sunt reprezentate regiunea Cernăuţi şi Moldova ca parte a României. 

În prezent, cei peste 500.000 de români din Ucraina sunt supuşi unui proces tot mai accentuat de deznaţionalizare. Autorităţile ucrainene insistă asupra suprimării învăţământului gimnazial, liceal, profesional-tehnic şi universitar în limba română şi înlocuirea acestuia cu învăţământ în limba ucraineană, prin noua Lege a educaţiei, adoptată în septembrie 2017.

Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi a mai fost ţinta unor atacuri ale naţionaliştilor ucraineni, acestea intensificându-se în ultimul an.

Similare
RECOMANDĂRI