ACTUALITATE

Opinie: Proiectul care „decriminalizează” infracţiunile economice poate avea legătură cu frauda bancară

post-img

Proiectul de lege care vizează „decriminalizarea” infracţiunilor economice are legătură cu frauda din sectorul financiar-bancar. De această părere sunt directorul de programe din cadrul Centrului „Expert Grup”, Dumitru Budeanschi, şi expertul Transparency International Moldova, ex-ministru al Finanţelor Veaceslav Negruţa, exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR MOLDOVA.

Veaceslav Negruţa consideră că în împachetarea acestei legi se conţine un fals – faptul că în vizor este mediul de afaceri şi mediul investiţional şi scopul acestei legi este de a stimula investiţiile, iar acest lucru este constatat nu doar de experţi, dar şi de Centrul Naţional Anticorupţie. Expertul vede o legătură strânsă între tot ce se cheamă frauda bancară în Republica Moldova şi acest proiect de lege. Potrivit lui, proiectul are ca beneficiar grupul de persoane care a furat miliardul.

„Din punctul nostru de vedere, acest proiect este al treilea element într-un şir de trei elemente care se întâmplă din decembrie 2016. Primul element a fost încercarea de a legaliza ilegalităţile prin aşa-numita amnistie a capitalurilor – o iniţiativă care a eşuat. Al doilea element a fost încercarea de a readuce anumite mijloace care s-au extras din sectorul bancar. Acest lucru s-a făcut printr-o serie de iniţiative cum ar fi acordarea cetăţeniei contra unor investiţii, convertirea datoriei în datorie de stat. Şi al treilea element – decriminalizarea – de fapt înseamnă de-responsabilizarea acelor actori care au participat la mai multe ilegalităţi care s-au întâmplat în Republica Moldova”, spune Veaceslav Negruţa.

Dumitru Budeanschi susţine că prima îngrijorare legată de proiect este că în spatele acestuia pot să se ascundă infracţiunile care au dus la frauda din sectorul financiar-bancar şi acest lucru societatea n-o să-l poată accepta. A doua îngrijorare vine de la considerentul că dacă sunt cauzate prejudicii de o persoană privată unei alte persoane private acestea trebuie să fie descurajate, dar nu încurajate. „În acest proiect de lege noi nu discutăm doar despre relaţiile cu statul, aici sunt câteva prevederi care afectează şi companiile private. Aici putem să ne referim inclusiv la drepturile de autor”, spune Dumitru Budeanschi.

Mai multe organizaţii ale societăţii civile au semnat un apel în care îndeamnă Ministerul Justiţiei să nu promoveze proiectul de lege care „decriminalizează” infracţiunile economice. Semnatarii spun că proiectul vine să scape de răspundere penală „băieţii şmecheri” şi subminează lupta împotriva corupţiei, transmite IPN.