ACTUALITATE

Opinie: Guvernarea actuală din Republica Moldova şi-a pierdut încrederea nu doar în faţa partenerilor europeni, ci şi în faţa propriilor cetăţeni

post-img

„Să ne aducem aminte după 2009 încoace cum s-au perindat miniştrii şi miniştrii de Externe care ne tot furnizau data depunerii cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi era ca într-un spectacol: se schimbau actorii şi feţele din prim-plan, însă tot timpul ni se oferea această perspectivă. Acum, suntem într-o situaţie în care nimeni nu mai operează cu astfel de termene, pentru că încrederea este la cota zero”. Declaraţia îi aparţine lui Petru Macovei, preşedinte al Asociaţiei Presei Independente, reprezentant al societăţii civile în cadrul platformei civice a Partenriatului Estic şi a fost exprimată în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Petru Macovei consideră că această încredere poate fi restabilită doar dacă vom putea readuce Republica Moldova la normalitate: „Când zic normalitate, mă refer la stat de drept funcţional, pentru că orice discuţie o ai cu cetăţenii despre UE, principiile şi valorile europene. Există o singură soluţie: ca oamenii integri, oamenii care înţeleg că legea trebuie să fie egală pentru toţi, să guverneze această ţară. Trebuie schimbată clasa politică din Republica Moldova astfel încât oamenii să nu-şi mai mintă propii cetăţeni şi partenerii de dezvoltare, să înţeleagă că UE şi Parteneriatul Estic este o şansă unică de dezvoltare şi modernizare a Republicii Moldova”.

Mihai Mogâldea, expert la Institutul pentru Politici şi Reforme Europene spune că voinţa politică este cu siguranţă punctul de cotitură, dar şi baza acestui mecanism de cooperare cu Uniunea Europeană.

„Fără voinţă politică, fără dorinţa elitelor de a lăsa la o parte interesele lor private şi de a se concentra întra-devăr pe problemele cu care se confruntă societatea, nu vom putea asigura progresul pe dimensiunea implementării Acordului de Asociere şi cooperare cu Uniunea Europeană. Dacă guvernul doreşte să comunice într-un mod strategic despre realizările parteneriatului cu UE, nu poate omite segmente precum justiţia, sănătatea, serviciile publice, învăţământul, etc., pentru că automat cetăţenii vor întreba de ce nu există un progres semnificativ pe aceste dimensiuni. Ceea ce am observat noi, spre exemplu în ultima campanie electorală, este că nu am avut niciun partid precursor integrării europene”, a declarat Mihai Mogâldea.

Fiind întrebată dacă tinerii se întorc acasă după ce vizitează statele Uniunii Eruopene, Ina Coşeru, membru al Comisiei de coordonare a Forumului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic şi preşedintele Centrului Naţional de Mediu a declarat: „Cred că mulţi dintre ei nu se întorc acasă şi asta se datorează vitezei foarte mici de implementare a acelor reforme care sunt dorite de toată societatea. Toată lumea vede că lucrurile se schimbă foarte lent şi după 10 ani de Parteneriat Estic putem să vorbim despre faptul că noi nu atât am implementat reformele europene la noi în ţară, cât am început să discutăm despre acele probleme pe care le avem, să le conştientizăm şi să căutăm acele soluţii care există în cadrul Acordului de Asociere.”