ACTUALITATE

Opinie. Federaţia Rusă, din păcate, întotdeauna încearcă să manipuleze

post-img

Federaţia Rusă, întotdeauna încearcă să manipuleze şi declară că hotărârile Curţii Europene, în ceea ce priveşte încălcarea drepturilor omului din regiunea transnistreană, ar fi politizate. Ceea ce este, de fapt, o greşeală. Aceasta este declaraţia directorului executiv al Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, unul dintre invitaţii emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

 „Atunci când vorbim despre aceste hotărâri de încălcare a drepturilor omului în zone care se află în afara controlului autorităţilor constituţionale, putem vorbi despre jurisdicţia de facto şi jurisdicţia de jure. În cazul nostru, Republica Moldova este responsabilă de jure de situaţia drepturilor omului în stânga Nistrului, pentru că acest teritoriu este al Republicii Moldova. Iar autorităţilor de la Chişinău, autorităţilor constituţionale le revine obligaţia de a întreprinde orice măsură posibilă paşnică în vederea realizării drepturilor omului, în vederea promovării şi apărării acestor drepturi, a apărării intereselor locuitorilor din această regiune, indiferent de etnie, cetăţenie şi alte criterii”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX.

Ion Manole, mai menţionează faptul că în ceea ce ţine de încălcarea în masă a drepturilor unor grupuri de cetăţeni, precum e situaţia fermierilor din Dubăsari, Republica Moldova este absolvită de responsabilitate. „Din punctul meu de vedere, Republica Moldova a reuşit, până acum, să demonstreze în faţa judecătorilor Curţii Europene că şi-a îndeplinit acel minim necesar de acţiuni în vederea apărării sau în intervenirea sa pentru a apăra această cauză”.

Totodată, Ion Manole a mai adăugat că mulţi oameni nu înţeleg realitatea şi acceptă propaganda din Federaţia Rusă, „precum că sunt nişte hotărâri ale Curţii Europene politizate. Dar nu sunt politizate, pentru că Curtea foarte clar stipulează că Federaţia Rusă este responsabilă de facto, tocmai pentru că susţine regimul de la Tiraspol. Prin posibilităţile pe care le are, Federaţia Rusă are obligaţia şi posibilităţile de a interveni în apărarea drepturilor. Or, noi ca avocaţi i-am sesizat. Noi am venit cu probe la Curtea Europeană prin care am sesizat Federaţia Rusă. Am cerut intervenţia sa, pentru că Federaţia Rusă susţine în continuare, de la bun început, regimul de la Tiraspol şi financiar, şi militar, şi economic, şi social ...”.

„Din punct de vedere tehnic, Curtea s-a expus asupra rolului autorităţilor Republicii Moldova şi, de fapt, toată responsabilitatea se pune pe Federaţia Rusă. Mai mult, decizia Curţii menţionează şi deciziile anterioare, care până în ziua de azi nu sunt respectate de Federaţia Rusă şi, în opinia mea, nici autorităţile Republicii Moldova nu fac nimic pentru a sensibiliza autorităţile ruse ca să îndeplinească aceste decizii ale CtEDO”, spune expertul în probleme de Securitate, IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi.

De asemenea, expertul mai declară că terenurile respective despart regiunea transnistreană în două şi oferă Republicii Moldova o fereastră de ieşire la frontiera de stat moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean. Una dintre versiuni, afirmă Rosian Vasiloi, este că regimul de la Tiraspol a sechestrat aceste terenuri.