Opinie: Este straniu că locuitorii din Ţânţăreni şi-au reluat protestele înainte de alegerile locale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: Este straniu că locuitorii din Ţânţăreni şi-au reluat protestele înainte de alegerile locale

Consilierul Partidului Socialiştilor în Consiliul municipal Chişinău Alexandr Odinţov spune că este foarte straniu că locuitorii din Ţânţăreni şi-au reluat protestele înainte de alegerile locale, exact aşa o situaţie a fost şi în luna iunie 2010, în ajunul scrutinului local. Consilierul spune că atunci problemele gunoiştii de acolo au fost rezolvate parţial, iar din contul bugetului municipal fiind alocate mijloace financiare semnificative. Declaraţiile au fost făcute în platoul postului NTV Moldova, transmite IPN.

„În iunie 2018 noi am alocat şase milioane de lei pentru Primăria din Ţânţăreni şi patru milioane pentru Primăria localităţii Geamăna. Primăriile înseşi administrează aceşti bani. Absurd este că Primăria Ţânţăreni nu poate sau nu vrea să primească aceşti bani dintr-un motiv foarte simplu – nu are secretar în consiliul local care nu poate să pună ştampila şi să primească banii. Aceşti bani sunt pe cont”, a menţionat Alexandr Odinţov.

Deşi locuitorii celor două sate se plâng de calitatea proastă a apei, de nivelul înalt de îmbolnăvire, din cauza gunoiştii municipale amplasate în regiune, consilierul spune că datele statistice şi expertizele arată exact contrariul. „Sâmbăta trecută a existat o şedinţă la Ministerul Mediului, ulterior în Parlament, unde primarul a menţionat că raportul privind calitatea apei arată că aceasta este la nivelul celei îmbuteliate – calitate bună”, a menţionat consilierul. Potrivit lui, unii locuitori spun că plătesc mult pentru apă şi nu sunt siguri de calitatea acesteia, atunci s-a propus ca municipalitatea să achite câte 20 de metri cubi de apă potabilă pentru fiecare familie. În plus, Ministerul Sănătăţii, spune Alexandr Odinţov, menţionează că nivelul de îmbolnăvire a populaţiei este unul mediu, nu există un salt semnificativ în acest sens.
 
Grigore Roic, prim-adjunct al Întreprinderii Municipale „Autosalubritate”, spune că în anul 2011 un agent local din Ţânţăreni a vrut să ia în concesiune poligonul unde se depozitează deşeurile, însă negocierile cu municipalitatea nu au avut sorţi de izbândă, iar ulterior activitatea gunoiştii a fost stopată. Potrivit lui, actualmente este atestată o situaţie dificilă, deoarece teritoriul unde se află poligonul aparţine Primăriei Ţânţăreni, iar poligonul în sine aparţine întreprinderii „Autosalubritate” cu titlu de gestionare.

Grigore Roic spune că actualmente locuitorii cer insistent întărirea digului de la gunoişte şi construirea unei staţii de prelucrare a levigatului. „Toate investigaţiile care au fost efectuate pe parcursul anilor precedenţi, mai ales pe parcursul anului curent, ne demonstrează o stabilitate la poligon. Nu sunt premise că digul nu va rezista sau că masa de deşeuri se mişcă spre baraj. Nu există riscuri acum”, a afirmat prim-adjunctul întreprinderii.

Ieri, locuitorii comunei Ţînţăreni au ieşit din nou la protest. Oamenii sunt nemulţumiţi că promisiunile de construcţie a unei staţii de epurare şi a unui baraj de protecţie încă nu au fost realizate


 
Similare
RECOMANDĂRI