ACTUALITATE

Opinie: Curtea Constituţională nu doar că a blocat activitatea parlamentului, dar şi a şefului statului de a desemna un premier

post-img

În loc să dezvolte relaţiile sociale, să meargă înainte, Curtea Constituţională a blocat nu doar activitatea parlamentului, dar şi a şefului statului de a desemna prin decret un premier. Este opinia doctorului în drept Alexandru Arseni, exprimată în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Cât despre decanul de vârstă, Alexandru Arseni spune că acesta are obligaţii constituţionale de a conduce şedinţele parlamentului non-stop, până va fi ales prin vot secret preşedintele parlamentului.

Alexandru Arseni, doctor în drept: „Ce avem acum: a avut loc validarea, deputaţii au intrat în exerciţiul mandatului după validare, adică trebuie să-şi îndeplinească drepturile şi obligaţiile, să nu stea degeaba să se plimbe la Moscova, dar să lucreze aici pentru programul pentru care i-au votat alegătorii. Domnul preşedinte al şedinţei a zis că nu este o majoritatea parlamentară, gata. Domnul preşedinte al Republicii Moldova, iarăşi, neconstituţional, spune: „nu-i majoritate, eu nu merg mai departe”. Şi nu este nici funcţia preşedintelui de a duce tratative între fracţiuni să formeze o majoritate.”

Prin acea interpretare, Curtea Constituţională a blocat activitatea, consideră doctorul în drept: „Toţi au interpretat: nu-i majoritate, nu lucrăm, ceea ce este absolut ilegal şi poartă răspundere pentru că nu activează parlamentul de la data când blocul ACUM a declarat despre formarea a două fracţiuni, trebuia imediat să fie convocată, de către Eduard Smirnov, să primească raportul de la aceste două fracţiuni, să le înregistreze şi să treacă la următorul pas.”

Grigore Novac, deputat PSRM: „Noi dacă ne-am conduce după logica domnului Arseni, ar trebui să stăm 24 din 24 în parlament şi să nu mai facem nimic. Domnul Arseni minte când spune că noi putem lucra, deoarece noi nu putem mişca carul din loc până când nu alegem organele de lucru. Cum n-ai da şi cum nu întorci, ajungi la aceea că nu-s oganele de lucru şi nu poţi face mai mult. Doi: să admitem că decanul de vârstă eventual mâine zice să continuăm şedinţa parlamentului că ea nu e închisă şi ne strângem şi ne uităm unul la altul, şi? Ordinea de zi din pod nu se ia, ordinea de zi o constituie biroul permanent.”

Fiind întrebat de ce încă nu există o înţelegere între PSRM şi Blocul ACUM, Grigore Novac a răspuns: „Noi ne-am întâlnit în şedinţa Consiliului Republican, unde am discutat toate propunerile şi am luat o decizie: unu, creăm o coaliţie cu Blocul ACUM şi doi, în cazul în care nu putem crea o majoritate, nu mai avem alte tentative de a crea alte coaliţii. Nu am reuşit deoarece până la urmă aţi văzut că ceea ce spun cei din Blocul ACUM este total diferit.  Ei au început deodată cu stângul, când imediat după scrutin au ieşit şi au zis că nu fac alianţă cu nimeni şi merg în opoziţie. Până la urmă aţi văzut că se insista pe guvern minoritar, funcţiile cheie, etc.”

Pavel Postică, director de programe Promo-Lex consideră în momentul de faţă într-adevăr avem o situaţie de criză politică.

 „Acum, fiecare participant în acest proces, adică practic fiecare fracţiune are cumva, într-un fel sau altul, un drept de veto asupra creării unei majorităţi funcţionale şi cam ăsta este algoritmul, pentru că cineva spune că noi vrem să creăm o majoritate după care să începem activitatea, cineva zice că nu este necesar de creat o majoritate, dar trebuie de asigurat funcţionalitatea. Până la urmă, eu cred că parlamentul, în mod normal, ca instituţie reprezentativă supremă, trebuie să găsească consens pe anumite subiecte care sunt de interes public. Urma să fie stabillită deja data alegerilor locale generale, pentru că mandatele primarilor aleşi expiră la mijlocul lunii iunie. Criza asta politică din parlament noi o reproducem în toate autorităţile administraţiei publice locale”, a conchis Pavel Postică.

TVR MOLDOVA aminteşte de decizia Curţii Constituţionale care a decis că şeful statului poate înainta candidatura unui premier doar după ce este ales preşedintele Parlamentului.