Decizia CC: Şeful statului poate înainta candidatura unui premier doar după ce este ales preşedintele Parlamentului
Sursa foto:politics.md Vizualizari:

Decizia CC: Şeful statului poate înainta candidatura unui premier doar după ce este ales preşedintele Parlamentului

Curtea Constituţională a pronunţat astăzi o hotărâre privind interpretarea unor articole din Constituţie, ca urmare a unei sesizări depuse de către preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Igor Dodon a solicitat Curţii Constituţionale să explice dacă este obligat să declanşeze procedura consultării fracţiunilor parlamentare şi a înaintării unui candidat la funcţia de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului, dar şi alte aspecte ce ţin de lipsa întrunirii legislativului în şedinţă plenară pentru examinarea subiectului învestiturii Guvernului. 

În decizia Curţii Constituţionale se arată că preşedintele Republicii Moldova nu poate înainta un candidat la funcţia de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului. Imposibilitatea întrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului care îl convoacă presupune imposibilitatea preşedintelui Republicii Moldova de a desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Iar lipsa întrunirii Parlamentului în şedinţă plenară pentru examinarea chestiunii învestiturii Guvernului, atunci când există organe de conducere ale legislativului, echivalează cu respingerea solicitării de învestitură.

Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI