Opinie: Acţiunile antiepidemice care s-au organizat în Republica Moldova au fost haotice
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: Acţiunile antiepidemice care s-au organizat în Republica Moldova au fost haotice

Sunt mulţi bolnavi care au trăit în această carantină suferind de alte afecţiuni. Ei au răbdat, însă starea multora s-a înrăutăţit din cauza că nu există posibilitatea de a fi ajutaţi. O spune Alexandru Danci, doctor în medicină, chirurg endoscopist, în opinia căruia aceştia pacienţi sunt victime indirecte ale coronavirusului.

Într-un interviu pentru Newsmaker.md, doctorul care activează la Spitalul Cancelariei de Stat, unde sunt trataţi şi bolnavii de coronavirus, a declarat că este o ratare foarte serioasă în organizarea activităţii asistenţei medicale. Spitalele practic au fost închise, însă populaţiei aşa şi nu i s-a explicat ce să facă.

„Acest lucru s-a făcut cu bune intenţii. Dar ne-am dorit să fie mai bine şi s-a întâmplat aşa cum s-a întâmplat. Sub orice pretext, spitalele sunt nevoite să refuze şi să ofere consultaţii doar în felul următor: „aşteptaţi, administraţi analgezice, medicamente simptomatice, răbdaţi”. Din această cauză, populaţia a avut mult de suferit: de la simple incomodităţi până la înrăutăţirea gravă a stării sănătăţii”, a menţionat Alexandru Danci.

Potrivit lui, o operaţie estetică pentru modificarea formei nasului, de exemplu, ar putea să mai aştepte. Dar sunt numeroase boli cronice care se manifestă în permanenţă şi se pot acutiza într-o singură zi sau într-o singură oră. De exemplu, au loc crize de colelitiază. În caz de ulcer peptic, poate să apară hemoragia. Inflamaţia organelor abdominale ar putea ajunge până la peritonită şi alte complicaţii. Nemaivorbind de bolnavii cu afecţiuni oncologice, în cazul cărora nici nu poate fi aplicat termenul „indicaţie acută”. Din momentul stabilirii diagnosticului, aceasta este deja acută, e nevoie deja de acţiuni urgente.

În opinia sa, acţiunile antiepidemice care s-au organizat în Moldova au fost haotice. „De exemplu, marea panică exprimată în lozinca: „Toţi trebuie să stea acasă” este totalmente neîntemeiată.  În primul rând, oricum, nu toţi au început să stea acasă. În al doilea rând, acest „stat acasă” a înrăutăţit foarte multe lucruri. În special, este afectată imunitatea. Rămânerea tuturor acasă este o măsură greşită. Trebuia să se explice, cine şi cum să stea. Însă acest lucru este mult mai dificil. În al doilea rând, trebuia să fie întocmită măcar o informaţie despre unde ar trebui să se adreseze diferiţi bolnavi. Pacienţii au început să alerge de la un medic la altul. Medicii de familie ofereau consultaţii doar la telefon. Îmi imaginez foarte vag, cum poţi consulta la telefon un om care are dureri”, susţine doctorul în medicină.

Doctorul mai spune că, în contextul virusului, s-a format următoarea paradigmă: „E război, iar războiul le şterge pe toate şi în timpul războiului se permite orice”. De exemplu, a fost anulată procedura obişnuită de organizare a licitaţiilor pentru achiziţia medicamentelor, mijloacelor de protecţie etc. „Regula principală a licitaţiilor este concurenţa, alegerea a ceea ce e mai ieftin. Acum, nimeni nu a ales unde este mai ieftin, mai comod şi mai rapid. Foarte multe achiziţii de preparate organizate în mod centralizat s-au făcut la preţuri exagerate şi nimeni nu afişează acest lucru. Şi nu sunt niciun fel de comisii care ar verifica aceste lucruri. Deci, noi vorbim în acest caz despre corupţie, abuz de serviciu ş.a. Preţurile măştilor, de exemplu, au fost majorate de 2-10 ori. Dar nimeni nu are acces la documente. Cred că în acest caz sunt motive pentru o investigaţie serioasă din partea organelor competente”, menţionează Alexandru Danci.

Referindu-se la datele statistice, doctorul a spus că numărul de cazuri pozitive depinde de numărul celor investigaţi. Şi în diferite ţări este un eşantion diferit de testare. Iată de ce acestea sunt nişte cifre manipulatorii. Ele nu pot fi aplicate fără o expertiză statistică. „Cred că aici sunt doi factori. Primul – simpla neînţelegere a ceea despre ce vorbesc. Oamenii care se ocupă acum de aceasta nu au suficiente studii speciale. Iar al doilea, mai este şi interesul egoist. Poţi manipula societatea cu aceste cifre. Chiar dacă cei care fac această statistică se vor supăra foarte tare, eu insist asupra necesităţii de a efectua o expertiză statistică. Ea trebuie realizată la nivel de guvern şi minister, pentru a putea estima astfel de afirmaţii”, opinează doctorul.
Similare
RECOMANDĂRI