Opinia unui fost preşedinte la Curtea Constituţională, despre interviurile şi cele patru persoane selectate pentru funcţia de judecător constituţional
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinia unui fost preşedinte la Curtea Constituţională, despre interviurile şi cele patru persoane selectate pentru funcţia de judecător constituţional

Şansele ca la Curtea Constituţională (CC) să fie coagulată o componenţă „destul de bună” sunt reale. De această părere ste fostul preşedinte al CC, Alexandru Tănase, care s-a dat cu părerea faţă de persoaele selectate de Comisie în urma interviurilor pentru selectarea celor care vor fi puşi în funcţia de judecător constituţional.

„Am urmărit atent interviurile celor patru persoane selectate pentru funcţia de judecător la CC. Cu dna Liuba Şova am fost colegi mai mulţi ani la USM la Catedra de Drept Constituional. Este o persoana cultă, integră şi principiala, pasionata de dreptul Constituional. Pe domnii Vladimir Grosu şi Eduard Serbenco am avut ocazia să-i cunosc din mai multe perspective, inclusiv in calitatea de reprezentanţi ai guvernului la CCM. Nu voi exagera dacă voi spune ca sunt printre cei mai străluciţi jurişti moldoveni (pe care îi cunosc eu). Aşa deci, exista şanse reale ca la CCM sa fie coagulata o componenta destul de buna”, opinează Alexandru Tănase. 

Totuşi, fostul preşedinte al CC spune că oricâd de apropiat nu ar fi fost punctajul Comisia ar fi trebuit să selecteze doi candidaţi, exact atâţia câţi se cer pentru a ocupa cele două funcţii, şi nu patru, aşa cum au fost selectaţi. 

„Guvernul este o instituiţie politică şi ia decizii politice in funcţie de preferinţele pe sale”, spune Tănase, în condiţiile în care Executivul va trebui să aleagă pe cei doi pe care îi va trimite la Curtea Constituţională, din cei patru selectaţi de Comisie. 

TVR MOLDOVA aminteşte că ieri s-au desfăşurat etapa de intervievare a celor 12 candidaţi care şi-au depus dosarele în concursul pentru ocuparea funcţiei de judecător la Curtea Constituţională din partea Guvernului. 

În urma intervievărilor, Comisia a propus Guvernului pentru examinare numirea în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a următorilor candidaţi, menţionaţi în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut în concurs: 

Şova Liuba

Serbenco Eduard

Grosu Vladimir

Roşca Nicolae

Citeşte şi:

TABEL. Ce punctaj a primit fiecare candidat la funcţia de judecător constituţional, din partea fiecărui membru al Comisiei


Comisia guvernamentală a selectat patru candidaţi pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională

Similare
RECOMANDĂRI