Comisia guvernamentală a selectat patru candidaţi pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comisia guvernamentală a selectat patru candidaţi pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională

Comisia de concurs pentru selectarea candidaţilor la funcţia de judecător la Curtea Constituţională va propune Guvernului patru candidaţi. Este vorba despre Liuba Şova, Eduard Serbenco, Vladimir Grosu şi Nicolae Roşca. Din cele patru candidaturi, executivul va anunţa, abia săptămâna viitoare, cine sunt cei doi învingători. Anunţul a fost făcut, într-o conferinţă de presă, susţinută de membrii Comisiei după miezul nopţii, transmite IPN.

Premierul Maia Sandu a declarat că membrii Comisiei de selectare şi-au început lucrul de joi dimineaţa, la ora 09:00, când au fost pregătite întrebările pentru interviuri. De la ora 12:00 şi până după ora 21:00 au fost realizate interviurile cu toţi cei 12 candidaţi, care au ajuns la această etapă de concurs. Potrivit şefei executivului, toate interviurile au fost înregistrate video şi sunt disponibile pe pagina web a Guvernului, astfel încât cei interesaţi să le poată urmări.

Şefa cabinetului de miniştri a menţionat că acest concurs s-a încheiat atât de târziu, pentru că regulamentul spune foarte clar că interviurile trebuie să aibă loc într-o singură zi. Astfel, membrii comisiei nu au putut face întreruperi ca să nu se cunoască întrebările adresate concurenţilor.

Maia Sandu a mai spus că deja săptămâna viitoare, în şedinţă de Guvern, va fi anunţată decizia finală.

Ca urmare a evaluării celor 12 candidaţi, punctajul s-a dovedit a fi foarte apropiat şi din aceste considerente s-a decis să fie propuse patru candidaturi.

Înlocuirea judecătorilor de la CC a devenit necesară după ce vechea echipă şi-a dat demisia in corpore pe fondul acuzaţiilor că a ajutat vechea guvernare, dominată de oligarhul fugar Vlad Plahotniuc, să blocheze instalarea noii guvernări, compusă din Blocul ACUM şi socialişti, în luna iunie.

Curtea Constituţională are şase judecători, doi desemnaţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de CSM. Până acum, legislativul a desfăşurat concursul pentru selectarea celor doi judecători, ca urmare fiind desemnaţi Nicolae Eşanu şi Vladimir Grosu. Şi Consiliul Superior al Magistraturii i-a desemnat, în calitate de candidaţi la funcţia de judecător constituţional pe avocatul Eduard Ababei şi Serghei Ţurcan, membru al CSM.
Similare
RECOMANDĂRI