ACTUALITATE

Olesea Stamate: În luna martie va începe evaluarea integrităţii candidaţilor la funcţia de membru în CSM şi CSP

post-img

În luna martie poate începe evaluarea integrităţii candidaţilor la funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), iar cel târziu până în luna iunie 2022 am putea avea un nou CSM şi CSP. Despre acest lucru a vorbit în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA, Olesea Stamate, preşedintele Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi.

„Conform calendarului, elaborat de Ministerul Justiţiei, evaluarea candidaţilor ar începe la începutul lunii martie, respectiv, un termen de două luni pentru evaluarea candidaţilor. Într-adevăr este o provocare fiindcă la volumul mare de muncă termenul de două luni pare destul de mic. Se mizează pe faptul că va fi un secretariat mare, suficient de mare care să susţină activitatea Comisiei de evaluare şi, respectiv, acest secretariat să livreze informaţia necesară în termeni cât mai proximi şi astfel doar atunci Comisia analizează informaţia livrată de secretariat şi ia decizia. Nu văd de ce în cazul în care se adevereşte că anumite procese iau mult mai mult timp ar putea acest exerciţiu să ia o etapă cu evaluarea candidaţilor doar pentru CSM şi CSP, iar, ulterior, membrii acelor Colegii specializate să poată fi evaluaţi în cadrul evaluării generale, atunci când se va face evaluarea judecătorilor şi procurorilor fiindcă este foarte important ca şi membrii organelor specializate să fie evaluaţi, deoarece ei livrează, de fapt, baza deciziilor CSM şi CSP. Adunările generale a judecătorilor şi procurorilor ar trebui să fie desfăşurate undeva pe la mijlocul lunii mai, un pic mai târziu chiar, trebuie să fie o lună cel târziu de campanie pentru candidaţi, respectiv, la finele lunii mai şi imediat ce se finalizează alegerile în adunările generale să poată intra în funcţie noile consilii”, a menţionat Olesea Stamate.

Preşedintele comisiei parlamentare de profil a menţionat că mecanismul de evaluare se va axa în principal pe criterii de integritate.

„Atât CSP, cât şi CSM sunt cele mai importante organe în ceea ce ţine de cariera judecătorilor şi procurorilor. Admiterea în sistem, evaluarea performanţelor, sancţionarea disciplinară şi, eventual, eliberarea din sistem – sunt toate atribuite acestor două organe, sunt compentenţele specializate cu colegiile de care dispun. Exact aceste două organe sunt cele care sunt responsabile de asigurarea nu doar de organizarea bunei organizări şi funcţionări a sistemului judecătoresc şi a sistemului procuraturii, ci şi a unei integrităţi şi corectitudini. Ambele aceste organe vor participa în exerciţiu de evaluare a tuturor judecătorilor şi procurorilor şi atunci dacă tu nu ai un CSM şi un CSP curat cum va aproba el deciziile Colegiului de evaluare atunci când vor fi evaluaţi toţi judecătorii şi procurorii”, a menţionat Olesea Stamate.

Potrivit ei, Comisia de evaluare va fi formată din experţi naţionali şi internaţionali şi va activa pe o perioadă de două luni.

„În interiorul acestei perioade vor fi evaluaţi toţi candidaţii care îşi vor depune dosarul pentru a deveni membru al CSM, CSP şi a Colegiilor specializate. Şi doar acei candidaţi care vor trece acest filtru, această verificare vor fi admişi la Adunarea generală a judecătorilor şi procurorilor pentru a putea fi aleşi de către colegii săi.  Cei care nu au trecut evauarea pentru a deveni sau pentru a putea candida la funcţia de membru CSM, CSP nu îşi pierd funcţia pe care o au, rezultatele evaluării ar putea fi preluate de Colegiu disciplinar al procurorilor, de Colegiu de disciplină în cazul CSM şi să constituie bazele pentru o anchetă disciplinară sau dacă sunt, eventual, elemente de infracţiune care poate fi şi o anchetă penală, dar ei îşi menţin funcţia de judecători sau de procurori”, a menţionat Olesea Stamate.

„Cele două luni ar putea să nu fie suficiente pentru atâţia subiecţi care urmează a fi supuşi acestei evaluări, fiindcă e un volum enorm de muncă. Sper că îi va reuşi în termen. Succesul acestui mecanism va seta tonul pentru evaluarea de mai departe şi nu mi-aş dori ca la un moment acest proces să se stopeze. Cum spunea Comisia de la Veneţia, evaluarea este o măsură extraordinară, ea trebuie făcută o singură dată, după care nu o poţi repeta peste cinci ani. Din acest motiv, acest proiect de lege este binevenit, dar, probabil, mai este loc pentru îmbunătăţiri”, este de părere Ilie Chirtoacă, consilier juridic în cadrul Centrului de Resurse Juridice.

Tot în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, Olesea Stamate a fost solicitată să se refere şi la evaluarea generală a judecătorilor şi procurorilor.

„Sperăm că vom avea un mecanism care va merge un pic mai repede, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că oricum nu va fi în jumătate de an şi nici într-un an, dacă este să vorbim de toţi judecătorii şi toţi procurorii, planul este ca această evaluare să pornească în vară sau cel târziu la începutul toamnei anului 2022 şi deja în funcţie de cum se va desfăşura ar putea dura între trei şi cinci ani. Nu ştiu care va fi conceptul care va fi propus de Ministerul Justiţiei spre discuţii pe evaluarea generală, dar iniţial conceptul care a fost elaborat din 2019 până acum propune structurarea acestei evaluări pe trei etape: nivelul de sus: CSJ, Procuratura Generală, şefii procuraturilor specializate; nivelul II – de mijloc şi nivelul III – procuraturile de sector şi judecătoriile. Dacă se rămâne la aceeaşi concepţie atunci acest proces poate fi şi optit la un moment dat după oricare dintre aceste două etape dacă se consideră că după prima etapă este suficient şi atunci deci curăţând primul nivel, având CSM şi CSP curate este suficient ca sistemul să poată continua curăţarea pe intern desinestătător atunci acest proces poate fi oprit sau după a doua etapă, nu neapărat să mergi până la capăt. Deci rezultatele procesului vor trebui evaluate pe parcurs”, a spus preşedintele Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi.