O nouă somaţie pentru Tiraspol de a înceta tensionarea situaţiei în Zona de Securitate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O nouă somaţie pentru Tiraspol de a înceta tensionarea situaţiei în Zona de Securitate

Delegaţia Republicii Moldova a intervenit cu o declaraţie condamnând intenţiile Tiraspolului de a extinde punctul de trecere de la intrarea în or. Bender, sub pretextul „dezvoltării turismului” şi cer eliminarea punctelor de trecere a „frontierei” instalate în mod abuziv de structurile transnistrene în Zona de Securitate a constituit subiectul central al şedinţei Comisiei Unificate de Control care a avut loc la 11 iulie la Bender.

Astfel, delegaţia Republicii Moldova a intervenit cu o declaraţie condamnând intenţiile Tiraspolului de a extinde punctul de trecere de la intrarea în or. Bender, sub pretextul „dezvoltării turismului”. Aceste acţiuni se încearcă a fi puse în aplicare ca urmare a unui pretins „decret” al liderului de la Tiraspol care indică „punctele de trecere şi control” pentru deplasarea locuitorilor din Zona de Securitate, numiţi „cetăţeni străini” (în propria ţară).

Pe durata şedinţei s-a atras atenţia că, potrivit Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992, dreptul la libera circulaţie a cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului trebuie să fie asigurat necondiţionat. La fel s-a accentuat că în oraşul Bender, care este o localitate cu regim sporit de securitate, orice element de modificare a situaţiei trebuie coordonat în  prealabil cu Comisia. În context, s-a cerut părţii transnistrene să înceteze orice acţiuni ilegale orientate spre tensionarea atmosferei în procesul de pacificare.

 De menţionăm că anterior delegaţia transnistreană a fost somată cu privire la posibilitatea unor sancţiuni faţă de persoanele responsabile de comiterea abuzurilor în cazul continuării consolidării „frontierei” în Zona de Securitate.

Luând în considerare practicile anilor precedenţi când structurile transnistrene, se dedau, de regulă, la asemenea abuzuri anume în luna august (când se face o pauză planificată în activitatea Comisiei), s-a intervenit pentru a nu admite asemenea scenarii în or. Bender, iar în cazul neconformării, urmează a fi examinată oportunitatea sistării circulaţiei rutiere prin postul de referinţă.

Reprezentanţii Misiunii OSCE au făcut un apel către părţi ca în luna august să se abţină de la desfăşurarea activităţilor militare în Zona de Securitate.

Cu referire la  postul ilegal din preajma satului Pohrebea, conducătorul delegaţiei Federaţiei Ruse a venit cu o propunere de compromis menită să deblocheze disputele  cu privire la documentarea acestei încălcări prin aplicarea obiectivă a actelor ce vizează activitatea Comisiei şi a observatorilor militari. În mod absolut sfidător, conducătorul delegaţiei regiunii transnistrene a refuzat şi această propunere conciliantă a reprezentantului Federaţiei Ruse care,  în consecinţă, nu a fost   inclusă în ordinea de zi.

Sub aspect organizatoric, în cadrul şedinţei a fost modificată componenţa reprezentanţei Misiunii OSCE în Comisie. Astfel, în calitate de expert în probleme militare a fost inclus Baiandin Oleg, care anterior a mai activat în postura dată.

Membrii Comisiei au aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situaţia în Zona de Securitate pentru perioada 3 – 9 iulie curent.

Similare
RECOMANDĂRI