ACTUALITATE

Mold-street: Dosarul Chirinciuc scoate la iveală o schemă veche cu profituri de milioane

post-img

Ordonanţa procurorului în baza căreia Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor a fost recunoscut bănuit de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu şi corupere pasivă face trimitere şi la un document semnat un an în urmă şi de ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a fost plasat vineri, 28 aprilie, în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de către magistraţii de la Judecătoria Buiucani, iar ministrul va fi deţinut în penitenciarul nr. 13 din Chişinău, notează mold-street.com

Ministrul şi „otkatul”

Totodată, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a venit cu o serie de precizări la dosarul de învinuire a funcţionarului, inclusiv cu imagini video filmate cu o cameră ascunsă în cabinetul ministrului.

În acestea apare ministrul discutând „cu declarantul în care îi oferă numere de telefon ale agenţilor economici cu care urmează să discute privind cedarea unui volum de lucrări din proiect" ...„o discuţie dintre agenţii economici şi declarant despre cele 5 la sută ("otkat") şi „transmiterea unor sume de bani, plus discuţii cu privire la influenţarea unor judecători".

Din informaţiile CNA rezultă că suma "otkatului" era de 400.000 euro (aproape 8,5 milioane de lei).

În plus, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a explicat că oamenii legii îl au în vizor pe ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, de mai mult timp, dar la un moment procurorii şi ofiţerii anticorupţie au constatat că echipamentul special de înregistrare montat în biroul demnitarului a dispărut, motiv din care au decis să acţioneze.

Potrivit lui Viorel Morari, în prezent, dosarul pe numele ministrului Transporturilor conţine trei capete de acuzare: corupere pasivă, abuzul de serviciu şi extragerea ilegală a resurselor minerale.

Morari a spus că la reţinere oficialului i-a fost înaintată învinuirea doar pe un singur capăt de acuzare, corupere pasivă.

„Primul capăt de acuzare, se referă la acţiuni de corupere pasivă întreprinse de către factorii din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, împreună cu alte persoane care desfăşoară activitate de antreprenoriat, pentru a determina unii agenţi economici să renunţe la contracte de subantrepriză, contra unor procente din valoarea contractului care urma a fi executat. În cazul ministrului era vorba de 5%, în cazul Agenţiei de Stat a Drumurilor – 1%”, a spus procurorul.

El a adăugat că procurorii vor cere şi cercetarea circumstanţelor sustragerii din minister a tehnicii speciale instalate anterior pentru investigarea cazului.

Ghimpu îşi apără subalternul

Publicarea secvenţelor video a venit ca o replică la declaraţiile liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care şi-a apărat colegul, citind în faţa presei din ordonanţa de punere sub acuzare, publicată şi pe pagina web a partidului. 

Mihai Ghimpu a declarat că „învinuirile ce i se aduc în mod oficial de către CNA ministrului Iurie Chirinciuc sunt de altă natură şi nu au nicio tangenţă cu circumstanţele expuse în comunicatul de presă al CNA şi ulterior preluate de mass media".

În acelaşi timp, în documentul Procuraturii publicat de PL se face trimitere la ordinul 86/56 din 18.04.2016, pentru aprobarea Instrucţiunii cu privire la modul de utilizare a gropilor de împrumut, emis de ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc şi contrasemnat de ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

"Chirinciuc Iurie şi factori de decizie ai Ministerului Mediului, folosindu-se de prevederile ordinului în cauză, telefonic şi personal influenţau factorii de decizie ai administraţiei publice locale de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pentru a facilita accesul agenţilor economici la extragerea ilicită de substanţe minerale utile (argilă), pentru construcţia, reparaţia, reabilitarea, modernizarea şi extinderea drumurilor publice ... finanţate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare", este scris în ordonanţa semnată de procurorul Victoria Furtună.

Groapa de împrumut şi ministrul Mediului

Potrivit procurorului, documentul ar fi fost rodul unei „înţelegeri prealabile între Iurie Chirinciuc, factori de decizie din cadrul Ministerului Mediului şi persoane neidentificate, fiind emis fără expertiza juridică a Ministerului Justiţiei".

În acelaşi timp, încă în anul 2015, Ministerul Mediului se opunea folosirii „gropilor de împrumut", de către autorităţi şi companii din domeniul construcţiilor de drumuri.