ACTUALITATE

Ministrul Justiţiei se teme că s-ar putea infecta cu virusul COVID 19

Ministrul Justiţiei se teme că s-ar putea infecta cu virusul COVID 19. Fadei Nagacevschi e revoltat de faptul că este obligat să participe astăzi la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, în condiţiile în care pe agenda şedinţei nu era niciun punct ce ar fi reprezentat o urgenţă pentru Republica Moldova.

Consiliul Superior al magistraturii s-a întrunit astăzi în şedinţă, deşi comisia naţională pentru situaţii excepţionale interzice şedinţele cu participarea unui număr mare de persoane.

„Ieri a fost adoptată hotărârea Comisiei Situaţii Excepţionale prin care se indică expres că în orice şedinţă autorităţile centrale şi locale trebuie să evite la maximum contactul direct. Şi nu pot să înţeleg în ce contă urgenţa şedinţei de astăzi. De ce ne-am reunit în şedinţa de astăzi?”, a declarat  FADEI NAGACEVSCHI, ministrul Justiţiei.

Şefa şedinţei a anunţat că obligativitatea întrunirii a apărut după ce parlamentul a declarat stare de urgenţă în Republica Moldova, iar judecătorii din raioane sunt interesaţi de noul orar de muncă.

„Era necesar ca noi să venim cu o reacţie având în vedere adresările tuturor preşedinţilor, judecătorilor privitor la regimul de lucru”, a spus  NINA CERNAT, membru Consiliul Superior al Magistraturii.

Argumentul nu l-a convins pe ministrul Justiţiei care spune că astfel de întruniri prezintă riscuri majore pentru sănătate şi ar trebui evitate.

„Noi ne expunem riscului. Noi suntem 13 persoane străine şi care este rezonabilitatea respectivei şedinţe. Eu am 2 copii acasă şi nu vreau să mă expun riscului şi să mă duc cu anumite boli acasă”, a spus FADEI NAGACEVSCHI.

Starea de urgenţă a fost instituită de Parlamentul de la Chişinău pentru o perioadă de 60 de zile. Starea de urgenţă presupune printre altele introducerea regimului de carantină şi luarea unor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii.

În perioada stării de urgenţă se instituie un regim special de intrare şi ieşire din Republica Moldova, iar autorităţile pot dispune raţionalizarea produselor alimentare sau a altor produse de strictă necesitate.