Ministerul Sănătăţii: În ultimele 24 de ore, cazuri de Coronavirus pe teritoriul R. Moldova nu au fost înregistrate
Sursa foto:msmps.gov.md Vizualizari:

Ministerul Sănătăţii: În ultimele 24 de ore, cazuri de Coronavirus pe teritoriul R. Moldova nu au fost înregistrate

În şedinţa din această dimineaţă al Punctului Focal Naţional privind controlul infecţiei cu Coronavirusul de tip nou, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au declarat că în ultimele 24 ore nu au fost depistate persoane care au intrat pe teritoriul Republicii Moldova cu simptome asociate Coronavirusului.

Conform datelor prezentate, numărul persoanelor pe sensul de intrare în Republica Moldova constituie 19.991 de persoane (frontiera terestră cu România (UE) – 9.958 persoane; frontiera terestră cu Ucraina – 6.791 de persoane; frontiera Aeriană – 3.242 de persoane, dintre care 745 persoane au venit din Republica Italiană).

La fel, în cadrul şedinţei, directorul interimar al IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, Sergiu Vasiliţă,  a raportat cazurile de gripă, infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) şi infecţiilor respiratorii acute severe (SARI) parvenite în instituţie. Astfel, în ultimele 24 de ore s-au adresat în spital peste 70 de persoane, dintre care au fost internaţi 27 de pacienţi. Persoane cu suspecţie la Coronavirus nu au fost depistate.

La întrunire s-au discutat şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse pe domeniul comunicării şi instruirii suplimentare a personalului medical privind Coronavirusul de tip nou. Astfel, urmează să fie elaborate materiale suplimentare pentru distribuire la punctele de frontieră, precum şi elaborarea unui spot video (cu suportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii) ce va conţine o instruire clară despre regulile de îngrijire a pacientului cu coronavirus la domiciliu.

Autorităţile îndeamnă persoanele care revin în ţară din zonele de risc, să se adreseze individual la medicul de familie, pentru examinare şi monitorizare la domiciliu timp de 14 zile. Conform Ordinului Ministerului, medicul de familie va elibera la solicitare certificate de boală pentru a fi prezentate la angajator.

La fel, va fi evaluată reperat asigurarea instituţiilor medico-sanitare cu echipamente medicale, în special în secţiile terapie intensivă, instruirea suplimentară a personalului medical şi intensificate acţiunile de informare a populaţiei.

Similare
RECOMANDĂRI