Mihai Popuşoi: Încercăm să găsim cea mai convenabilă soluţie pentru aprovizionarea cu gaze a R. Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mihai Popuşoi: Încercăm să găsim cea mai convenabilă soluţie pentru aprovizionarea cu gaze a R. Moldova

Autorităţile vor încerca să găsească soluţia cea mai convenabilă pentru aprovizionarea cu gaze a R. Moldova, astfel încât cetăţenii să treacă această iarnă fără pagube şi nici economia R. Moldova să nu sufere. Despre acest lucru a vorbit vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popuşoi, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

„Încercăm să găsim cea mai proximă soluţie, cea mai convenabilă soluţie pentru aprovizionarea cu gaze a R. Moldova. Discutăm cu toţi partenerii care sunt dispuşi să ne ajute pentru a găsi cea mai bună soluţie în această situaţie cu adevărat complicată. Din păcate, soluţii foarte bune nu prea sunt, sunt soluţii complicate şi foarte complicate, dar vom căuta soluţia cea mai bună încât să trecem această iarnă cu pagube cât mai mici pentru cetăţeanul de rând şi pentru economia ţării pentru că încă nu ne-am revenit bine în situaţia cu COVID-19. Resurse de gaze există, inclusiv în Ucraina, dar întrebarea este preţul. Un preţ pe care îl cere acum piaţa este extrem de complicat pentru a fi achitat de contribuabilii din R. Moldova. Noi înţelegem acest lucru. De aceea noi căutăm cea mai bună soluţie, inclusiv discutând cu partenerii polonezi şi alţi parteneri. Căutăm cea mai bună soluţie inclusiv pentru a putea discuta cumva mai confortabil cu Federaţia Rusă or nu poţi negocia cu Gazprom când ai mâinile şi picioarele legate, e bine să te asiguri că ai un plan B cel puţin şi de acest lucru se îngrijesc colegii din Guvern”, a menţionat Mihai Popuşoi.

Oficialul a spus că vicepremierul Vlad Kulminski va întreprinde în această săptămână o vizită în Rusia.

„Vicepremierul Andrei Spînu a plecat în Polonia pentru a vedea care sunt posibilităţile pe partea poloneză, vicepremierul Kulminski merge la Moscova pentru că Dmitri Kozak nu a reuşit să vină în R. Moldova până săptămâna aceasta, cel puţin, nu poate veni şi va merge Vladislav Kulminski în Moscova. Probabil vor urma şi alte deplasări, comunicări la telefon au loc de dimineaţă până seara, colegii din Guvern muncesc de cu zori pentru a găsi o soluţie cât mai convenabilă or situaţia este cu adevărat una complicată şi ea se complică atât din cauza preţului care pur şi simplu a exploadat în urma multor motive şi obiective, şi subiective, dar există şi o circumstanţă care ne vulnerabilizează pe noi foarte mult şi este situaţia istorică cu lipsa de diversificare a surselor energetice atât pe gaz, cât pe energie electrică suntem într-o situaţie vulnerabilă. Noi suntem deschişi să comunicăm, preşedinta (n.r. preşedintele R. Moldova, Maia Sandu) a spus de nenumărate ori că este dispusă să discute şi cu Putin. Toată deschiderea există, depinde doar ca unele lucruri să existe trebuie să existe disponibilitatea din ambele părţi. Vedem cu ce vine Vladislav Kulminski de la Moscova, vedem cu ce vine Andrei Spînu din Polonia, cu ce se soldează alte discuţii pe care le poartă colegii pe alte paliere. Şi Igor Grosu se va întâlni la Atena cu dna Matveenco, da, ea nu este responsabilă de subiectul gazului nemijlocit, dar, bănuiesc, că ajută şi acest lucru în comunicarea bilaterală, comunicăm cu toţi partenerii noştri pentru a diminua impactul acestei crize pentru cetăţeanul R. Moldova, or pe noi ne preocupă în primul rând interesul fiecărui cetăţean să nu aibă de suferit şi căutăm resurse inclusiv pentru compensarea cheltuielilor pentru că preţul şi factura va creşte neapărat, cu regret, dar acest lucru este inevitabil, se întâmplă în întreaga lume”, a afirmat Mihai Popuşoi.

Vicepreşedintele Parlamentului a spus că R. Moldova mizează şi pe suportul UE în depăşirea crizei energetice.

„Discutăm cu partenerii europeni, există deschidere din partea partenerilor noştri şi cu siguranţă aceste resurse vor fi şi vor fi canalizate aşa încât cetăţenii noştri să resimtă cât mai puţin această lovitură a majorării tarifului. UE e dispusă să ne ajute şi deja ne ajută nu doar cu resurse financiare, dar şi cu expertiză şi cu ajutor tehnic şi suntem foarte bucuroşi că avem acest sprijin al UE, pentru că într-adevăr în această situaţie complicată fără un sprijin din partea unor parteneri foarte apropiaţi nouă ar fi foarte complicat unei ţări cum este R. Moldova”, a menţionat Mihai Popuşoi.
 
„Faptul că Kozak a renunţat să vină la Chişinău, da, desigur că motivele sunt plauzibile formal şi este absolut evident că el nu doreşte, deocamdată, să discute această problemă şi a primit o comandă să nu meargă la Chişinău, din câte cunosc eu realităţile de la Moscova. Din acest punct de vedere trebuie să ne aşteptăm la o situaţie foarte complicată în ceea ce priveşte negocierea cu Moscova a acordului sau a condiţiilor în care ni se vor furniza gaze. Acest lucru ne face să fim foarte prudenţi şi să rezolvăm probleme foarte rapid. Nu avem timp. Pierderile vor fi enorme şi e păcat fiindcă se va regăsi în imaginea actualei guvernări care este o guvernare pe care R. Moldova demult a aşteptat-o şi orice complicaţie la acest capitol nu face bine pentru viitorul R. Moldova”, a menţionat, în cadrul aceleeaşi emisiuni, analistul politic, Anatol Ţăranu.
Similare
RECOMANDĂRI