Mediul de afaceri va avea un Avocat al Poporului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mediul de afaceri va avea un Avocat al Poporului

Parlamentul va institui funcţia de Avocat al Poporului pentru drepturile antreprenorilor. Comisia juridică, numiri şi imunităţi va propune plenului Parlamentului aprobarea, în prima lectură, a unui proiect de modificare a mai multor legi.

Avocatul Poporului (Ombudsman) pentru drepturile antreprenorilor va asigura respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale antreprenorilor de către autorităţile publice, de către organizaţii şi întreprinderi, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, de către organizaţiile necomerciale şi de către persoanele cu funcţii de răspundere de toate nivelurile.

Proiectul mai propune modificarea mai multor acte normative care reglementează aspecte conexe activităţii Avocatului Poporului pentru drepturile antreprenorilor – salarizarea, statutul de demnitar public, dreptul de a sesiza Curtea Constituţională, drepturile procesuale civile şi penale, dreptul de a prezenta propuneri de modificare a cadrului normativ etc.

”Instituirea unei noi funcţii de Avocat al Poporului pentru drepturile antreprenorilor este menită să asiste agenţii economici în contracararea abuzurilor comise, în special, de autorităţi şi instituţii publice şi eliminarea carenţelor din cadrul normativ. Această asistenţă în cel mai direct mod va duce la scăderea cheltuielilor existente pentru desfăşurarea afacerii şi, corespunzător, creşterea veniturilor”, se menţionează în nota informativă a proiectului.

Avocatul Poporului pentru drepturile antreprenorilor va fi numit de Parlament şi va activa în mod autonom faţă de Avocatul Poporului şi Avocatul Poporului pentru drepturile copilului. Parlamentul, în termen de 1 lună de la data intrării în vigoare a acestei legi, va organiza concursul pentru selectarea candidaţilor la funcţia de Avocat al Poporului pentru drepturile antreprenorilor.

Proiectul urmează a fi dezbătut în şedinţa plenară a Parlamentului.

Similare
RECOMANDĂRI