ACTUALITATE

Medicii susţin că femeile însărcinate şi cele care alăptează trebuie să se imunizeze împotriva Covid-19

Medicii din toată lumea confirmă că vaccinul rămâne singura armă eficientă împotriva noului coronavirus. Cu toate acestea, femeile care alăptează şi gravidele din Republica Moldova sunt sceptice faţă de imunizarea împotriva Covid 19. Până astăzi, doar 200 dintre acestea s-au vaccinat împotriva SARS CoV-2. Medicii avertizează însă că femeile însărcinate şi cele care alăptează trebuie să se imunizeze cât mai repede în contextul răspândirii noii tuplinii Delta şi creşterea zilnică a numărului de infectări în Republica Moldova. Specialiştii spun că femeile gravide pot să dezvolte forme severe ale bolii din cauza virusului.

Eugenia Brînză din Criuleni este mama unui băieţel de trei luni. Tânăra spune că, în perioada sarcinii, a refuzat să se vaccineze împotriva Covid 19 de teamă că fătul ar putea suferi. Chiar dacă acum nu are contraindicaţii, tânăra mama a decis să mai amâne administrarea vaccinului.

EUGENIA BRÎNZĂ: „Nu m-am vaccinat... încă măi stau la dubii. Mă deranjează că în timpul alăptării să nu fie transmis prin lapte la copil. – Medicii spun că nu este contraindicat. – Mai studiez la capitolul dat şi dacă ajungem la un numitor comun cu soţul facem şi pasul ăsta."

De aceeaşi părere sunt şi alte mame care alăptează sau care sunt în ultimul trimestru de sarcină.

Medicii sunt categorici - femeile care alăptează şi gravidele trebuie să se vaccineze împotriva COVID-19, deoarece beneficiile sunt mai presus decât potenţialele riscuri. Mai ales că femeile gravide, cu anumite boli cornice, se află în grupul de risc şi pot face o formă gravă a bolii.

ALEXEI CEBAN, medic epidemiolog: „De la sfârşitul lunii mai a fost recomandată vaccinarea gravidelor şi celor care alăptează sunt mai mult de 100 de femei care alăptează şi mai mult de 100 au fost vaccinate. Manifestă aceleaşi reacţii simple, minore de febră, oboseală, dureri musculare. "  

Beneficiile vaccinării sunt multiple. După imunizarea mamei, bebeluşul poate beneficia şi el de anticorpi care pot fi introduşi prin laptele matern. Aceasta se numeşte imunitate pasivă. Subiectul a fost discutat şi în cadrul "Caravanei Alăptării", lansată astăzi la Criuleni, de către Ministerul Sănătăţii şi OMS.  Până pe 20 august, specialiştii arăta importanţa imunizării femeilor gravide şi celor care alăptează. Seminarele se vor desfăşura în instituţiile medicale din 6 raioane ale Republici Moldova.

NELI REVENCO, şef Departament Pediatrie USFM "Nicolae Testemiţanu: „Odată ce veţi fi imunizată, vaccinată anti-Covid 19, dumneavoastră aveţi un risc foarte mic de a face această boală, aveţi o sansă să naşteţi un copil sănătos. Odată ce sunteţi vaccinată transmiteţi aceste celule protectoare copilului dumneavoastră.”

Femeile gravide pot să se vaccineze împotriva COVID-19 începând cu al doilea trimestru de sarcină. Femeile care alăptează se pot vaccina la doar câteva zile după naştere.

MARINA DEMIAN , şef, Secţia Obstetrică-Ginecologie Spitalul raional Criuleni: „Vaccinarea la gravide nu s-a produs pe un nivel foarte larg şi multe sunt speriate de acest vaccin. Deja în perioada postpartum (după naştere) , noi le îndemnăm să se vaccineze, pentru că ... vaccinarea nu este contraindicată la o femeie care alăptează."

Femeile gravide, care decid să-şi administreze vaccinul anti-COVID-19, trebuie să fie monitorizate de către medicul de familie. De la începutul pandemiei, în Republica Moldova peste 1050 de femei însărcinate au fost infectate cu Covid 19. Anul trecut, o femeia de 38 de ani din Criuleni a născut prematur după ce s-a infectat cu COVID-19. Femeia, angajată a Inspectoratului de Poliţie Criuleni, a murit după cinci săptămâni de la naştere, în urma complicaţiilor cauzate de Covid-19.