ACTUALITATE

Maia Sandu: În R. Moldova, tot mai multe femei sunt apreciate pentru cunoştinţe, calităţi, pentru curajul lor

post-img

Femeile încep să fie apreciate în R. Moldova pentru cunoştinţe, calităţi şi pentru curajul lor, iar alegerile prezidenţiale au dovedit acest lucru. Despre importanţa femeilor în procesul de democratizare a Republicii Moldova a vorbit preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei conferinţe tematice organizate de Parlamentul European.

 „Avem tot mai multe femei în poziţii de conducere în instituţii publice, companii de stat. Desigur ne-am luptat şi am discutat, mai ales în alegerile din 2016 şi cele parlamentare din 2019, dacă societatea este gata să voteze pentru o femeie, şi sunt foarte mândră să vă spun că oamenii au ales o femeie. Alegătorii noştri au apreciat candidaţii în baza integrităţii lor şi nu în funcţie de stereotipuri sau unele temeri pe care unii oponenţi politici au încercat să le răspândească sau unele mass media care au transmis ştiri false şi campanii  discreditare ce au avut femeile candidate drept ţintă.  Pentru noi e  un pas înainte şi o dovadă că societatea din R. Moldova este deschisă pentru femei în poziţii de conducere. Desigur ne aşteaptă un drum lung de parcurs”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a amintit că R. Moldova a avut în istoria sa doua femei prim-ministru, iar în Guvernul Sandu erau mai multe femei decât bărbaţi. „Nu mi-am propus acest lucru, dar mi-am propus să-I avem pe cei mai profesionişti, şi aşa s-a întâmplat că am avut multe femei.”.
 
„Încă avem puţine femei primari. Vreau să le laud pentru curajul lor, probabil e mai dificil să fie femeie primar decât preşedinte”, a mai spus preşedintele R. Moldova.

Maia Sandu a subliniat şi problemele cu care se confruntă societatea din R. Moldova: femeile şomere, în special cele cu copii, salarizarea inechitabilă a femeilor în raport cu bărbaţii, violenţa asupra femeilor, etc.

„Trebuie să implicăm societatea şi să lucrăm împreună pentru a elimina acest fenomen ruşinos. Avem o problemă şi cu stereotipurile, cu prejudecăţile, cu riscul de ură. Iar acest fenomen este prezent nu doar în campania electorală”.

„E o responsabilitate uriaşă pentru mine şi pentru femeile aflate în poziţii de conducere să demonstrăm că suntem bune”.
 

Parlamentul European: „Femei lideri şi rolul lor în procesul de democratizare a ţărilor lor”