ACTUALITATE

VIDEO. Noi măsuri fiscale aprobate de Guvern, în contextul instituirii stării de urgenţă

post-img

Guvernul şi-a angajat răspunderea asupra proiectului de lege ce prevede instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi activităţilor de întreprinzător pe perioada stării de urgenţă instituite.

Noile măsuri fiscale aprobate de către Guvern, ce se vor aplica pentru perioada stării de urgenţă, prevăd plata salariilor pentru cei intraţi în şomaj tehnic, majorarea ajutorului de şomaj şi plăţi sociale mai mari pentru familiile vulnerabile.

Astfel, pentru întreprinderile şi organizaţiile necomerciale, rezidenţi ai Republicii Moldova, care au instituit şomaj tehnic şi/sau staţionare, care şi-au sistat total sau parţial activitatea se acordă o subvenţie în mărimea sumei achitate a impozitului pe venit, a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajator, a contribuţiilor individuale de asigurări sociale de stat obligatorii şi a primelor de asigurări obligatorii de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală datorate de angajator şi salariat aferent indemnizaţiei/salariului acordat salariaţilor aflaţi în şomaj tehnic şi/sau staţionare.

Subvenţii se vor acorda şi pentru salariaţii aflaţi în şomaj tehnic şi/sau staţionare angajaţi până la data de 1 martie 2020.

Totodată, patentele valabile în perioada stării de urgenţă se suspendă pe perioada acesteia. Termenul ce cuprinde perioada de suspendare se
restabileşte şi se prelungeşte ulterior la cererea titularului de patentă.

În perioada stării de urgenţă persoanele înregistrate cu statut de şomer la una dintre subdiviziunile teritoriale de ocupare a forţei de muncă, inclusiv cele revenite de peste hotare, beneficiază lunar, de la data solicitării, de ajutor de şomaj în cuantum de 2775 lei.

Cu referire la ajutorul social, pe durata stării de urgenţă, începând cu luna aprilie 2020, venitul lunar minim garantat constituie 1300 lei, inclusiv pentru luna în care se ridică starea de urgenţă. Dreptul la ajutor social care expiră în perioada stării de urgenţă se extinde până la ridicarea acesteia.

O altă prevedere ar fi reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA, iar plata taxelor pentru agenţii economici, care şi-au sistat activitatea conform deciziilor Comisiei Situaţii Excepţionale, va fi amânată până la 25 iulie.


Şedinţa Guvernului Republicii Moldova din 1 aprilie 2020. Pe ordinea de zi sunt 14 subiecte.