VIDEO. UPDATE. Dodon: Din 2020 indexarea pensiilor va fi de 2 ori pe an
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. UPDATE. Dodon: Din 2020 indexarea pensiilor va fi de 2 ori pe an

Preşedintele Igor Dodon, şeful Legsilativului, Zinaida Greceanîi şi premierul Ion Chicu s-au întrunit astăzi în şedinţă. „În următoarele săptămâni va fi modificată legea ca începând cu anul 2020 indexarea pensiilor să fie de 2 ori pe an. Iniţiativa la care au insistat colegii di parlament pe parcursul ultimelor 4-5 ani şi iniţiativa prezidenţială cu care eu am ieşit în luna agust-septembrie", a declarat Igor Dodon, în urma conferinţei.

Acesta a anunţat încă despre şase iniţiative sociale:

- Acordarea suportului unic pentru sărbătorile de iarnă, beneficiarilor de pensii şi alocaţii sociale de stat, în sumă de 700 lei.

- Majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 lei şi extinderea numărului de familii beneficiare de acest ajutor de la 170 mii - la 300 mii.

- Garantarea pensiei pentru o perioadă de 5 ani, în cazul decesului unuia dintre soţi.

- Majorarea alocaţiei lunare de stat pentru veteranii de război (de la 100 de lei la 300 de lei), pentru participanţii la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova şi participanţii la acţiunile de luptă din Afganistan.

- Majorarea indemnizaţiei pentru tinerii specialişti din domeniul medical şi farmaceutic. În cazul medicilor şi farmaciştilor aceasta va creşte de la 45 000 lei la 120 000 lei, iar pentru personalul medical şi farmaceutic cu studii medii – de la 36 000 lei la 96 000 lei.

- Majorarea salariilor în sectorul bugetar va constitui în medie 10%. Totodată, pentru unele categorii cum ar fi profesori şi educatori, majorarea va fi de 17,6%, pentru bibliotecari şi angajaţi în domeniul culturii - cu 30%, pentru asistenţii sociali – cu 16%.


Potrivit lui Dodon, decizia a fost luată după consultările avute în weekend cu conducătorii instituţiilor statului. 
 

Prim-ministrul Ion Chicu a specificat că planifică ca legile bugetare să fie definitivate şi aprobate până la data de 20 decembrie.

„Avem un grafic de acţiuni chiar pe ore pentru a reuşi să facem faţă necesităţilor şi să pregătim ţara pentru iarnă”, a declarat Chicu.


Similare
RECOMANDĂRI