ACTUALITATE

Klaus Iohannis: Aderarea la spaţiul Schengen şi la zona euro, un pas important în consolidarea participării României la esenţa proiectului european

post-img

România îşi propune să se afle în centrul procesului de aprofundare a integrării europene şi de consolidare a Uniunii Europene, iar atât Spaţiul Schengen, cât şi zona euro reprezintă piloni fundamentali ai construcţiei europene, a afirmat miercuri preşedintele României, Klaus Iohannis, în cadrul dezbaterii “Să vorbim despre viitorul Europei” (Let’s talk – Future of Europe), la care a participat online şi a pledat pentru o “reîncărcare” a proiectului european şi pentru rezilienţa strategică a UE, relatează CaleaEuropeana.ro.

“Aderarea României, atât la Schengen, cât şi la zona euro, reprezintă un pas important în consolidarea participării noastre la esenţa însăşi a proiectului european“, a spus preşedintele României în cadrul dezbaterii, potrivit sursei citate.

El a recunoscut că evoluţiile recente la nivelul Uniunii Europene, inclusiv efectele crizei pandemice, au evidenţiat anumite deficienţe în domenii asupra cărora este necesar să se lucreze în continuare pentru a asigura mecanisme şi caracteristici mai bine echipate atât în spaţiul Schengen, cât şi în spaţiul euro.

“Din această perspectivă, România îşi propune să participe activ la toate demersurile menite să răspundă acestor provocări. În ceea ce priveşte spaţiul Schengen, în condiţiile evoluţiilor generate de criza din domeniul sănătăţii şi de măsurile luate de unele state membre, funcţionalitatea Spaţiului Schengen a fost, în mod evident, grav afectată, nicidecum diminuată”, a continuat şeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat că aderarea la Spaţiul Schengen rămâne un obiectiv politic major pentru România şi un angajament pe care România şi l-a asumat prin Tratatul de aderare la UE.

“România, de altfel, îndeplineşte criteriile necesare de mai bine de 10 ani, fiind un exemplu în ceea ce priveşte asigurarea securităţii pentru UE. Sperăm ca eforturile noastre consecvente să fie recunoscute şi să fie identificată în timp util o soluţie pentru finalizarea procesului“, a indicat preşedintele.

“În acelaşi timp, aderarea la zona euro este unul dintre obiectivele cheie ale României pe termen mediu“, a adăugat el.

Dezbaterea, la care au mai participat preşedintele Grupului PPE, Manfred Weber, şi europarlamentarul Siegfried Mureşan, a fost organizată de către Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European.

Aceasta a fost de-a doua dezbatere dintr-o serie de acţiuni organizate de Grupul PPE, în contextul Conferinţei privind Viitorul Europei, la prima participând cancelarul german Angela Merkel.

Evenimentul organizat de grupul PPE va fi primul după lansarea oficială a Conferinţei privind viitorul Europei, care a avut loc la 9 mai, de Ziua Europei, în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg.

Cu acea ocazie, preşedintele Klaus Iohannis şi alţi 20 şefi de stat din UE au transmis o scrisoare către europeni de Ziua Europei, cu îndemnul: “Hai să vorbim despre Europa. Să găsim împreună calea înainte”.

Conferinţa privind viitorul Europei reprezintă un exerciţiu de democraţie deliberativă fără precedent, deschis şi incluziv. Scopul acesteia este să le ofere cetăţenilor din toate categoriile sociale, din întreaga Europă, un cuvânt mai greu de spus în legătură cu ceea ce aşteaptă ei de la Uniunea Europeană, iar opiniile lor ar trebui apoi să contribuie la orientarea direcţiei viitoare a UE şi a politicilor sale. Preşedinţia comună s-a angajat să ia măsuri în urma rezultatelor conferinţei.

Concluziile Conferinţei privind viitorul Europei sunt aşteptate în jurul lunii martie 2022.

Dezbaterea organizată de Grupul PPE a avut loc cu două săptămâni înainte de sesiunea plenară inaugurală a Conferinţei privind viitorul Europei, care va avea loc la Strasbourg, pe 19 iunie, şi care va fi precedată de o dezbatere cu cetăţenii la Lisabona, pe 17 iunie.