James Pettit la TVR MOLDOVA: Republica Moldova are nevoie de investiţii şi pentru a atrage investori străini trebuie un sistem judiciar care funcţionează
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

James Pettit la TVR MOLDOVA: Republica Moldova are nevoie de investiţii şi pentru a atrage investori străini trebuie un sistem judiciar care funcţionează

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, James D. Pettit a acordat un interviu pentru TVR MOLDOVA. Diplomatul american a vorbit despre relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi SUA. Interviul integral va f difuzat astăzi în cadrul emisiunii Punctul pe AZi, de la ora 19:00

TVR MOLDOVA- Statele Unite ale Americii care reprezintă unul dintre principalii parteneri de dezvoltare a Republicii Moldova. La ce etapă sunt relaţiile dintre Republica Moldova şi Statele Unite? Şi care sunt principalele etape pe care Dvs puteţi să le identificaţi?

James D. Pettit- Eu cred că avem relaţii bune cu Republica Moldova. Fireşte există câteva provocări. Noi, împreună cu parteneriii noştri în guvern aici în Republica Moldova şi cu alţi parteneri încercăm să îmbunătăţim în general viaţa cetăţenilor. Până acum, de când am stabilit relaţii diplomatice cu Republica Moldova am cheltuit mai mult de un miliard de dolari în diferite programe pentru a stimula şi pentru a îmbunătăţi situaţia economică şi democratică. Este o ţară relativ nouă, aşa că nu este o surpriză că în situaţia actuală încă există câteva provocări, câteva probleme pe care trebuie să le rezolvăm împreună.

TVR MOLDOVA- Dacă ar fi să identificăm principalele mecanisme prin intermediul cărora se acordă asistenţă pentru dezvoltarea Republicii Moldova care ar fi acestea? Şi, de asemenea, dacă aţi putea să vă referiţi şi la principalele domenii de activitate?

James D. Pettit - Principalele domenii de activitate sunt creşterea economică, care consider că va ajuta în toate domeniile. În acelaşi timp, ne concentrăm pe domeniul de guvernare pentru a îmbunătăţi diferite instituţii guvernamentale. De asemenea în domeniul judecătoresc care până acum are destul de multe probleme. Dar totul este un pachet întreg: o parte pentru a dezvolta situaţia economică şi o parte pentru a dezvolta instituţiile democratice.

TVR MOLDOVA - Dacă este să vorbim despre instituţiile democratice, asupra căror aspecte, Statele Unite atrage atenţia, anume în Republica Moldova?

James D. Pettit - Eu cred că este foarte important să atragem investiţii străine în Republica Moldova şi pentru a atrage investori străini trebuie un sistem judiciar care funcţionează în mod normal, potrivit standardelor Uniunii Europene şi standardele internaţionale. În acelaşi timp sunt diferite instituţii care există în orice ţară, care trebuiesc să funcţioneze în mod corect, în mod democratic. Eu cred că până acum există câteva sectoare unde instituţia nu funcţionează în mod corect şi eu sper că în continuare putem corecta această situaţie. 

TVR MOLDOVA - Da, cu siguranţă Statele Unite oferă ajutor şi asistenţă Republicii Moldova inclusiv pentru întărirea capacităţilor instituţionale şi unul dintre aspecte este de asemenea instruirea personalului. Şi aici mă refer la ofiţerii publici. Dacă aţi putea să vă referiţi la programele de instruire pe care le are Statele Unite pentru Republica Moldova?

James D. Pettit - Avem diferite programe: învăţământ, instruire pentru judecători, pentru avocaţi, pentru funcţionare în general. Din când în când avem aici în Republica Moldova experţi din SUA sau din Europa care pot învăţa aceşti funcţionari. În acelaşi timp, avem alte programe în SUA. Fireşte că este mai uşor să-i învăţăm aici în Republica Moldova, dar am primit mulţi funcţionari, mulţi oameni în SUA pentru a observa şi în acelaşi timp pentru a învăţa cum se face ceva.

TVR MOLDOVA - Unul dintre elementele de bază ale acestor programe de studii este şi reîntoarcerea acasă, pentru că noi vorbim de anumite burse care se oferă, atât oficialilor, cât şi cetăţenilor de rând care îşi doresc acest lucru şi aplică la aceste programe. Dar şi inclusiv acea condiţionalitate ca după ce şi-au terminat studiile, cetăţenii să se întoarcă acasă. De ce este atât de important acest element de reîntoarcere în ţară?

James D. Pettit - Fără îndoială este foarte important ca toţi care studiază în Statele Unite prin programele noastre, noi aşteptăm ca ei să se reîntoarcă în Republica Moldova. Există diferite programe, eu anterior am vorbit despre programe oficiale pentru funcţionari mai mult. Există alte programe. De exemplu, eu cred că mulţi cunosc despre programul Summer work travel la care participă mulţi studenţi din Republica Moldova. Există această problemă, din păcate, că mulţi nu se întorc, care este o problemă gravă. Este un păcat şi o tragedie că oamenii nu se întorc pentru a împărtăşi cunoştinţele lor cu alţi cetăţeni care au rămas în ţară.

TVR MOLDOVA -Statele Unite oferă foarte multă asistenţă pentru dezvoltarea Republicii Moldova, dar cum cunosc acest lucru cetăţenii pentru că componenta de vizibilitate este una foarte importantă pentru a crea şi percepţiile pe care le au cetăţenii faţă de Statele Unite ca stat partener.

James D. Pettit - Încercăm să facem publicitate pentru a comunica tuturor cetăţenilor că există o astfel de posibilitate. În acelaşi timp există anumiţi concurenţi, pentru că noi cosiderăm că este foarte important să-i alegem pe cei mai buni, dar eu cred că este destul uşor să caute pe internet. Avem o pagină de Facebook a ambasadei noastre unde se poate vedea ce fel de programe oferim.
Similare
RECOMANDĂRI