ACTUALITATE

Ion Chicu a avut o întrevedere cu reprezentantul OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevych

post-img

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o discuţie cu şeful oficiului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova, Igor Pokanevych, în cadrul căreia a fost abordată situaţia epidemiologică atât din Republica Moldova, cât şi din regiune. La şedinţă a participat şi ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, şeful Executivului a menţionat despre măsurile întreprinse de autorităţi pentru gestionarea evoluţiei situaţiei epidemiologice. „Ne concentrăm pe acordarea suportului necesar pentru sporirea capacităţii sistemului medical. Este important să asigurăm spitalele cu tot echipamentul indispensabil şi ne orientăm spre creşterea capacităţii de testare în masă a cetăţenilor”, a declarat Ion Chicu.

Şeful OMS în ţara noastră a reiterat disponibilitatea de a susţine eforturile Guvernului în această perioadă dificilă, la rândul lor să asigure tot suportul în procesul de administrare a situaţiei epidemiologice.

În context, părţile s-au referit şi la necesitatea promovării active a campaniilor de informare pentru cetăţeni în scopul respectării măsurilor de protecţie. Totodată, s-a menţionat despre  aplicarea măsurilor necesare în ziua alegerilor din noiembrie. Autorităţile vor întreprinde toate acţiunile pentru ca cetăţenii să-şi poată exercita dreptul la vot în maximă siguranţă.

Ion Chicu a informat oficialul OMS că la următoarea şedinţă de guvern va fi aprobată decizia de alocare a resurselor financiare pentru procurarea a 3 milioane de măşti de protecţie, care vor fi înmânate fiecărui alegător, participant la scrutinul electoral din 1 noiembrie şi 15 noiembrie (dacă va fi necesar). Această măsură va fi asigurată de guvern pentru a spori gradul de protecţie epidemiologică a cetăţenilor, dar şi pentru a contribui la asigurarea unei prezenţe sporite la scrutin. Eventualitatea desfăşurării repetate a turului 1 al alegerilor prezidenţiale pe motiv de prezenţă sub pragul stabilit de lege  de o treime din alegători, constituie un motiv serios de îngrijorare pentru Guvern şi poate avea consecinţe economice, sociale, dar şi epidemiologice, grave.

Părţile au convenit că vor continua să coordoneze activităţile menite să diminueze efectele pandemiei COVID 19, dar şi alte acţiuni din domeniul sănătăţii publice.