ACTUALITATE

Investigaţie RISE: Zeci de persoane din opoziţie au fost interceptate în ultimii ani, iar în casa unora au fost instalate microfoane şi camere video

post-img

În ultimii ani autorităţile au desfăşurat o adevărată campanie de interceptare şi filare a opozanţilor guvernării democrate. Operaţiunea s-a desfăşurat sub paravanul a trei dosare penale trase la indigo, pornite în baza unor mesaje pe Facebook sau declaraţii la conferinţe de presă, se spune într-o investigaţie publicată pe rise.md.

Sub lupa procurorilor şi a poliţiştilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile şi chiar jurnalişti. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată şi viaţa privată. În locuinţe le-au fost instalate microfoane şi camere video.

RISE Moldova a obţinut un set de date care arată amploarea operaţiunii. Este vorba de aproape 600 de proiecte de ordonanţe, demersuri, procese-verbale, încheieri judecătoreşti şi mandate de autorizare. În documente se face referire şi la peste 200 de DVD-uri cu discuţii telefonice interceptate.

Spre exemplu, procurorii au cerut autorizaţii de la judecătorii de instrucţie ca unii la domiciliul unui manifestant, Dan Perciun, să fie instalate „aparate ce asigură supravegherea şi înregistrarea audio şi video, a celor de fotografiat şi de filmat, fără înştiinţarea proprietarului, posesorului, în scopul studierii acestuia pentru descoperirea urmelor activităţii infracţionale”.

Oficial, efortul oamenilor legii s-a încheiat pe o notă pesimistă din partitura penală – datele nu au prezentat interes şi au fost nimicite. În realitate, unele persoane vizate susţin că interceptările au fost folosite de sistem pentru a li se deschide dosare penale sau pentru a fi denigrate public.

Opt dintre persoanele interceptate s-au perindat prin toate cele trei dosare penale, fiind vorba în special de fruntaşi ai Platformei DA. Alte nouă persoane s-au regăsit în două dosare. Asta chiar dacă legislaţia penală spune că „este INTERZISĂ autorizarea repetată a măsurii speciale de investigaţii pe acelaşi temei şi asupra aceluiaşi subiect.”

Persoanele vizate în cele trei dosare cu care au reuşit să discute jurnaliştii RISE au declarat că nu au fost înştiinţate oficial despre faptul că telefoanele le-au fost interceptate. Nici măcar cele care s-au regăsit în toate trei cauze penale desfăşurate practic consecutiv.

Andrei NĂSTASE, liderul Platformei DA, recent numit ministru de Interne: Dovadă că am fost interceptat este şi acea secvenţă care a fost dată în spaţiul public în cadrul campaniei electorale municipale, când a fost făcută publică o inocentă discuţie între fecior şi mamă. […] În 2015 sau 2016 […] mi s-a spus de la Procuratura Generală că am fost supus interceptărilor într-un dosar penal în care eu nu aveam nicio treabă. S-a căutat un pretext ca să-mi fie interceptat telefonul. […] Mi-au fost găsite şi camere acasă. O cameră era în dormitor.

Dan PERCIUN, actualmente deputat PAS: Întotdeauna am suspectat lucrul acesta, [mai ales] de când m-am implicat mai activ în politică. Microfonie la telefon, mai auzeam ocazional ceea ce vorbeam în telefon, telefonul se descărca mai repede. Exista un şir de semne care ţi-ar fi dat de înţeles că eşti ascultat. Nu am fost niciodată înştiinţat de către nimeni despre lucrul acesta.

Inga GRIGORIU, actualmente deputată Platforma DA: Cu siguranţă am fost interceptată. Telefonul meu este public. Niciodată nu am ascuns la ce număr de telefon oamenii pot să mă contacteze. Ei au intrat în zona noastră privată, personală, şi nu este confortabil, credeţi-ne. – Vizual aţi fost urmărită? – Da, sigur. Noi deja ne cunoaştem la faţă, ne salutăm. Într-un fel mă simt protejată de aceşti băieţi (zâmbeşte).

Vladislav GRIBINCEA, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova: Am verificat oficiul meu şi am găsit două dispozitive de interceptare a comunicărilor. Asta a fost în anul 2017. De asemenea, aveam suspiciuni că poştele mele [electronice] sunt interceptate. Şi am constatat că, într-adevăr, a fost spartă poşta mea.

Mai multe detalii, citiţi în investigaţie RISE.