Începe licitaţia pentru prima fază a interconectării reţelelor electrice dintre Republica Moldova şi România
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Începe licitaţia pentru prima fază a interconectării reţelelor electrice dintre Republica Moldova şi România

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat lansarea unei licitaţii pentru prima fază a proiectului de conectare a reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, cu o valoare totală de 270 de milioane de euro.

Potrivit anunţului BERD, este vorba despre achiziţionarea de bunuri, echipamente şi servicii pentru implementarea proiectului, care prevede construcţia, dotarea şi punerea în funcţiune a noilor interconexiuni electrice, transmite Infoprut.

Proiectul presupune şi construcţia unei staţii back-to-back în Vulcăneşti, a unei linii electrice de 400 kV Vulcăneşti-Chişinău, modernizarea şi extinderea staţiilor din Chişinău şi în Vulcăneşti.

Implementarea proiectului va asigura interconectarea Republicii Moldova cu piaţa UE, va spori considerabil stabilitatea şi fiabilitatea furnizării de energie electrică, iar diversificarea resurselor de energie electrică va deschide piaţa energiei electrice a Republicii Moldova pentru o concurenţă sporită, se mai spune în comunicatul citat.

Costul total al proiectului este de 270 de milioane de euro. Pentru implementarea lui, BERD, precum şi Banca Europeană de Investiţii va oferi un împrumut în valoare de 80 de milioane de euro fiecare, Banca Mondială va oferi un împrumut de 70 de milioane de euro, iar Uniunea Europeană – un grant în valoare de 40 de milioane de euro.

Proiectul va fi implementat în Republica Moldova de întreprinderea de stat Moldelectrica timp de trei ani – din 2019 până în 2022.

Similare
RECOMANDĂRI