ACTUALITATE

În Rusia creşte vârsta de pensionare. Vladimir Putin a promulgat reforma nepopulară

Vot decisiv în Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, asupra legii pensiilor. Este un proiect care a dus la nemulţumiri, proteste şi chiar la o scădere în sondaje a popularităţii lui Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a şi promulgat reforma ce prevede majorarea cu 5 ani a vârstei de pensionare, transmite AFP.

Legea reformei pensiilor a trecut şi de Consiliul Federaţiei cu 149 de voturi "pentru", 3 abţineri şi 5 "împotrivă".

Proiectul dezbătut şi aprobat în Parlament presupune o perioadă de tranziţie şi o implementare treptată din 2019 până în 2023, tocmai pentru ca cetăţenii ruşi să se obişnuiască cu ideea.

Astfel, bărbaţii vor ieşi la pensie la 65 de ani, iar femeile la 60, în condiţiile în care speranţa de viaţă în Rusia este 66 de ani pentru bărbaţi şi de 77 de ani pentru femei.

Liviu Iurea, corespondent TVR: Actuala lege a pensiilor a funcţionat timp de 90 de ani şi era o uşurare  pentru cei aflaţi în câmpul muncii, deoarece bărbaţii se pensionau la 60 de ani, iar femeile la 55. Acum, salariaţii se văd obligaţi să mai muncească încă 5 ani până la odihna binemeritată.

Iniţiativa legislativă a stârnit un val de nemulţumire fără precedent. Protestele au cuprins  practic toate regiunile ruse, iar popularitatea preşedintelui a început să scadă dramatic.

Mulţi se întreabă de ce tocmai acum Vladimir Putin s-a apucat să modifice vârsta de pensionare – un  subiect extrem de sensibil pentru societatea rusă.

Economia este în declin în urma sancţiunilor occidentale, bugetul este deficitar, bani pentru pensii sunt puţini, aşa că guvernanţii s-au gândit să îi ţină mai mult la muncă pe salariaţi.

Dacă impopulara măsură ar fi fost implementată mai târziu, ar fi existat un risc pentru alegerile din 2024, când Vladimir Putin îşi va alege un succesor, iar o nemulţumire a electoratului i-ar fi putut strica planurile.