ACTUALITATE

În oraşul Edineţ a fost pusă temelia primei biserici româneşti în cadrul Episcopiei de Bălţi, subordonată canonic Patriarhie Române

În oraşul Edineţ va fi construită prima biserica românească în cadrul Episcopiei de Bălţi, subordonată canonic Patriarhie Române. Ceremonia de sfinţire a pietrei de temelie a fost oficiată de Episcopii de Bălţi şi Huşilor, din România. Lăcaşul sfânt va fi zidit cu fonduri oferite de Guvernul de la Bucureşti.

Terenul pe care se construieşte lăcaşul sfânt a fost cumpărat cu banii donaţi prin testament de o localnică din Edineţ. Maria Andronache a murit în anul 2019 şi şi-a dorit foarte mult să fie construită o biserică românească în oraşul său natal, în care localnicii să se roage pentru unitatea neamului românesc.

ION IEŞANU, soţul Mariei Andronache: „Noi am visat tot timpul. Când mă ducem prin România şi vedeam ce lăcaşuri sunt şi ce istorie, din suflet e totul. Eu mi-am pus în gând atunci cu doamna Maria că vom face ceva şi pentru comunitatea din Edineţ.”

Pe locul unde va fi construită biserca au fost puse symbolic pietre şi ţărână aduse de la Mănăstirea Putna. În untdelemnul sfinţit a fost adăugat ulei de la candela care arde la mormântul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

P.S. ANTONIE, Episcopul de Bălţi: „Am dormit foarte mult să fie prezent la acest eveniment, la această sfinţire de piatră de temelie un ierarh de peste Prut, pentru că am dorit să transmitem un mesaj de unitate, că românii de pe cele două maluri ale Prutului sunt uniţi”.

P.S. IGNATIE, Episcopul Huşilor: „Pentru mine personal este o foarte mare bucurie, sunt pentru prima dată în nordul Basarabiei, în nordul Republicii Moldova, în acest oraş cosmopolit, şi e o stare de spirit deosebită pentru că suntem într-o lună în care simţim duhul acesta de Unire al Basarabiei cu Ţara Mamă.”

Excelenţa Sa PETRIŞOR IONEL DIMITRESCU, Consulul General al României la Bălţi: " Trăim astăzi încă o mărturie a sprijinului pe care Guvernul României îl asigură tuturor cetăţenilor români din Republica Moldova. Un pas mic pentru noi, dar un pas mare pentru toţi locuitorii şi pentru întreaga suflarea creştinească din zona de Nord a Republicii Moldova.”

Lucrările de construcţie vor fi coordonate de părintele Neculai Iulian Pânzariu, din Botaşi,  România, care, de peste 9 ani, este parohul  Biserici din Burlăneşti, raionul Edineţ.

Preot NECULAI IULIAN PÂNZARIU: „O bucurie duhovnicească simt în suflet, o împlinire. Dorim ca această biserică să fie un imbold pentru nitatea neamului românesc, să fie un centru de promo0vare a limbii române.”

Biserica din Edineţ va avea hramul "Sfântului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni şi cel al Sfântului Voievod Ştefan Cel Mare". Construcţia locaşului de cult este sprijinită financiar de Guvernului României , prin intermediul Departamentul de Stat pentru Culte.