Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Igor Dodon a încălcat legea, dezvăluind identitatea pacientei diagnosticată pozitiv cu Coronavirus

Cetăţenii care nu respectă măsurile de control impuse de autorităţile Republicii Moldova în privinţa coronavirusului ar putea să răspundă penal.  Preşedintele Igor Dodon a anunţat astăzi că Guvernul ar urma să introducă modificări în legislaţie pentru ca cei vinovaţi să poată fi traşi la răspundere. În acelaşi timp, şeful statului a încălcat legea, dezvăluind identitatea pacientei care a fost diagnosticată pozitiv cu coronavirus.

Pacienta infectată cu Covid 19 a fugit dintr-un spital din Italia înainte de a afla diagnosticul. Ea nu a spus autorităţilor că este bolnavă şi chiar a leşinat în avionul spre Chişinău. În plus, cel puţin 14 pasageri din acelaşi avion au furnizat date eronate la sosirea în Chişinău, iar acum nu pot fi găsiţi pentru a fi consultaţi şi plasaţi în carantină. De aceea, autorităţile au anunţat sancţiuni, inclusiv penale. Din păcate, preşedintele a încălcat azi legea legea protecţiei datelor cu caracter personal şi a dezvăluit numele femeii care a fost diagnosticată pozitiv cu coronavirus. 

Experţii spun că preşedintele nu avea niciun drept juridic să divulge identitatea persoanei bolnave.
 
TEODOR CÂRNAŢ, avocat: „Preşedintele Igor Dodon a încălcat Constituţia. I-a încălcat dreptul la viaţa privată a persoanei care este infectată cu noul coronavirus. Şi anume i s-a divulgat datele cu carcter special de natură specifice unei persoane. Deoarece acces la aceste date are doar medicul curant sau medicul de familie”.

ELENA MUNTEANU, avocat: „Datele cu privire la starea de sănătate sunt reglementate de lege ca o categorie specială de date cu caracter personal. Preşedintele când a dezvăluit numele persoanei a făcut ca întreagă ţară să cunoască numele persoane şi diagnosticul ei”.

Publicarea numelui pacientului NU se admite şi reprezintă o încălcare a drepturilor pacientului şi a regimului juridic al protecţiei datelor cu caracter personal, a precizat şi Sergiu Bozianu, fost şef de Direcţie la Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal. Totuşi, Igor Dodon nu poate fi tras la răspundere pentru această abatere.
Similare
RECOMANDĂRI