Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Gazprom a extins termenul de achitare a datoriei Moldovagaz până pe 26 noiembrie

Gazprom a extins termenul de achitare a datoriei Moldovagaz, până pe 26 noiembrie. Anunţul a fost făcut de ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, care a trimis ieri o scrisoare către concernul rus, în care cere un răgaz de câteva zile.

Într-o postare pe o reţea socială, Andrei Spânu anunţă că vineri este ultima zi în care guvernul de la Chişinău mai poate achita datoria iar Executivul a luat toate măsurile necesare pentru ca plata să se facă pe 26 noiembrie. În această după-amiază şi purtătorul de cuvânt al Gazprom a confirmat informaţia şi a avertizat Republica Moldova despre obligativitatea respectării contractului.

SERGHEI KUPRYANOV, purtător de cuvânt al Gazprom: „Gazprom speră că Republica Moldova va respecta toate obligaţiile sale contractuale pe viitor, şi efectuarea, în termen, a plăţilor curente. Contractele trebuie respectate."

Unii experţi cred că problemele au apărut din cauza unor prevederi defectuoase din contract.

ION MUNTEANU, expert în energetică: „E un pic straniu că s-a ajuns la situaţia data, lucrurile erau clare şi deja trebuie să ne fie clar pentru toţi că, comunicarea cu Gazprom trebuie să fie în strictă conformitate cu prevederile contractuale. Şi în plus, noi colectăm plăţile de la populaţie, de la consumatori, după ce se livrează gazele naturale, însă în contract cu Gazprom, din câte înţelegem este prevăzută achitarea unei achitări de gaze naturale chiar în avans."

Reamintim că datoria Moldovagaz către Gazprom, de un miliard şi 300 milioane de lei, s-a acumulat din cauza achiziţionării gazului, în octombrie, cu peste 790 de dolari pentru o mie de metri cubi. Tariful aplicat consumatorilor nu a acoperit creşterea de preţ. Mâine, deputaţii vor analiza modificările la Legea Bugetului de Stat pentru 2021, ce va permite debursarea sumei restante către Gazprom.
Similare
RECOMANDĂRI