FOTO. Andrei Năstase şi Vlad Batrîncea au votat pentru ca Rusia să revină în Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

FOTO. Andrei Năstase şi Vlad Batrîncea au votat pentru ca Rusia să revină în Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în noaptea de luni spre marţi un text ce face posibilă revenirea Rusiei în această instanţă, după cinci ani de criză. Rusia a fost lipsită de dreptul la vot în APCE ca reacţie la anexarea abuzivă a peinsulei ucrainene Crimeea în 2014, votul de luni noapte este prima instanţă în care se ridică o sancţiune impusă Rusiei în legătură cu Crimeea şi implicarea în conflictul separatist din estul Ucrainei. Reprezentanţii coaliţiei de guvernare, ACUM- PSRM, au votat pentru ca Rusia să se returneze în Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

Din partea R. Moldova au votat pentru, socialistul Vlad Batrîncea şi co-Preşedintele Blocului ACUM Andrei Năstase, iar împotrivă a votat doar deputatul ACUM din partea PAS, Mihail Popşoi.

Politologul Dionis Cenulă se întreabă după ce aceştia au votat pentru- ”cum se simt când ştiu că Rusia violeaza drepturilor ucrainenilor sechestrati în Crimea, Donbas, Marea Azov.”

În imagini gasiţi o parte din lista celor 118 membri şi delegaţiilor naţionale în APCE care au votat în favoarea Rusiei, fără ca aceasta să îndeplineasca nicio precondiţie pe Ucraina.


După votul de ieri Rusiei i-a fost permis să îşi prezinte delegaţia în cadrul APCE începând chiar de marţi. Ceea ce va permite Rusiei să participe miercuri la alegerea secretarului general al organizaţiei paneuropene de apărare a drepturilor omului.

De la suspendarea dreptului de vot, Rusia boicotează lucrările APCE iar din 2017 a încetat să plătească şi cotizaţiile, ameninţând că va părăsi Consiliul Europei. Mişcarea care i-ar fi privat pe cetăţenii ruşi de posibilitatea de a face recurs pe lângă Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), organul juridic al Consiliului Europei.

Similare
RECOMANDĂRI