Familia ONU R. Moldova lansează Campania „16 Zile de Activism Împotriva Violenţei în Bază de Gen”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Familia ONU R. Moldova lansează Campania „16 Zile de Activism Împotriva Violenţei în Bază de Gen”

Organizaţia Naţiunilor Unite în R. Moldova, în parteneriat cu autorităţile publice, organizaţiile internaţionale şi societatea civilă se alătură Campaniei Secretarului General al ONU, care marchează campania anuală cu privire la eliminarea violenţei împotriva femeilor „16 Zile de Activism Împotriva Violenţei în Bază de Gen” (25 noiembrie - 10 decembrie 2021) cu genericul global: „Colorează lumea în oranj: Elimină violenţa împotriva femeilor acum”. Campania reiterează necesitatea de a lupta pentru eradicarea imediată a violenţei în bază de gen şi pentru crearea unei lumi în care fetele şi femeile se simt în siguranţă.

Anul 2021 a marcat un pas important pentru Republica Moldova în direcţia eliminării violenţei în bază de gen prin ratificarea Convenţiei de la Istanbul. Ratificarea Convenţiei de la Istanbul reprezintă un progres semnificativ în contextul în care pandemia COVID-19 a intensificat cazurile de violenţă împotriva fetelor şi femeilor, în special violenţa domestică, accentuând necesitatea unor acţiuni ferme şi imediate. Astfel, Campania 16 Zile de Activism Împotriva Violenţei în Bază de Gen, în Republica Moldova, va pune în prim plan vocile femeilor învingătoare ale violenţei, care pledează pentru drepturile lor şi creează exemple pentru cei/cele care au nevoie de soluţii pentru a rupe cercul vicios al violenţei. 

În cadrul campaniei, Organizaţia Naţiunilor Unite în Moldova, împreună cu Parlamentul, Guvernul Republicii Moldova, administraţiile publice locale, organizaţiile societăţii civile şi comunităţile internaţionale, cu motto-ul campaniei globale “Colorează lumea în oranj: Elimină violenţa împotriva femeilor acum!” şi cu sloganul local „Uniţi împotriva violenţei”, planifică să organizeze un şir de activităţi online şi offline, precum şi campanii în mass-media şi pe reţelele de socializare, în vederea combaterii stereotipurilor de gen, încurajării femeilor care suferă din cauza violenţei să vorbească şi să raporteze cazurile de violenţă precum şi promovării importanţei implicării bărbaţilor în eliminarea violenţei împotriva femeilor. 

Campania va fi lansată în data de 25 noiembrie la Parlamentul Republicii Moldova unde va avea loc un dialog dintre învingătoarele violenţei şi reprezentanţi/te ai Parlamentului, Guvernului, organizaţiilor internaţionale, misiunilor diplomatice şi organizaţiilor societăţii civile. Evenimentul îşi propune să identifice acţiuni şi iniţiative comune, precum şi soluţii în vederea eliminării violenţei împotriva femeilor şi fetelor, prin intermediul reformelor legislative, iniţiativelor de politici, implementarea programelor de prevenire şi răspuns la nivel local şi naţional etc.

„Violenţa poate lua diferite forme: fizică, economică, psihologică şi altele. Este important ca fiecare din noi să-şi cunoască drepturile şi să cunoască unde să caute ajutor. La fel, este important ca cei care au nevoie de ajutor şi protecţie, să le obţină.  Avem nevoie de mai multe acţiuni şi nu cuvinte. Avem nevoie de solidaritate şi ca bărbaţii şi băieţii să devină campioni în eliminarea violenţei împotriva femeilor. Să continuăm să ne unim eforturile pentru a promova drepturile femeilor în Moldova pentru a construi un viitor fără violenţă.”, a menţionat Simon Springett, Coordonator rezident ONU Moldova. 

„Trebuie să arătăm că lucrăm împreună în vederea creării unei societăţi în care agresorii sunt traşi la răspundere, iar femeile şi fetele se simt în siguranţă, indiferent de locul sau societatea în care trăiesc, locurile lor de muncă, şi rolurile pe care aleg să le aibă în societate. Trebuie să facem un pas în urmă, să evaluăm ceea ce deja s-a făcut şi să ne întrebăm: Ce putem face pentru a produce o schimbare? Câte femei din cele pe care le ştiu au trecut prin violenţă şi nu au vorbit despre experienţa lor? Cum pot să le ajut? Cum pot să ajut femeile şi fetele pe care nu le cunosc, dar care trebuie să fie în siguranţă? Acestea sunt întrebările pe care trebuie să ni le adresăm în fiecare zi. Indiferent de poziţia noastră în societate, cu toţii avem puterea de a produce o schimbare.”, Dominika Stojanoska, reprezentantă de ţară UN Women Moldova. 

Pentru a-i/le  susţine pe cei/cele care nu sunt auziţi/auzite, organizaţia îndemnă femeile şi bărbaţii să se implice, să urmărească şi să distribuie produsele publicate în reţelele de socializare pe paginile UN Women Moldova şi ONU Moldova, utilizând hashtag-urile #ColoreazaLumeaInOranj #16Zile şi să „coloreze în oranj” locurile de muncă şi ţinutele. 

Similare
RECOMANDĂRI