Expert: Republica Moldova nu are securitate informaţională
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert: Republica Moldova nu are securitate informaţională

„Republica Moldova ca stat independent şi suveran nu are securitate informaţională, în linii mari ţara noastră este, imaginar, este o curte cu poarta larg deschisă şi fără gard în general,” spune Dumitru Ţâra, expert media, invitat al emisiunii Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA.

„Efectiv poate să vină oricine să facă orice în spaţiul informaţional din ţară. Noi avem o prezenţă masivă a televiziunilor ruseşti , pe deoparte presa scrisă, la fel peste 1200 de ziare şi reviste care sunt distribuite şi vândute în Republica Moldova, practic 80-85%  dintre ele sunt în limba rusă şi televiziunile distribuite pe teritoriul RM, sunt 292 la număr şi în esenţă practic marea lor majoritate, cu unele excepţii cele care vin din spaţiul euroatlantic, sunt doar în limba română,” a declarat Ţâra.  
 
Expertul spune că Legea anti propaganda e un prim pas, foarte mic în lupta cu propaganda rusească. „În linii mari totul a început mult prea înainte în momentul declarări independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova, când resursele erau atât de limitate încât ţara noastră a acceptat  procedeul de retransmisie a televiziunilor străine.”
 
 Ludmila Nofit, coordonatoare la Asociaţia pentru Politică Externă, este de părere că preferinţa moldovenilor de a viziona anume acele programe retransmise prin canalele ruseşti este din caza faptului că avem o istorie comună în spate. „Am fost parte din spaţiul post sovietic şi probabil se intercalează şi cu nostalgia sovietică, care este foarte larg răspândită şi încurajată de anumiţi actori politici, iar prin programele de divertisment la fel se regăsesc cumva şi este mult mai simplu să menţină acest „electorat” pentru că aşa oamenii se simt mai confortabil”.

Aminctim că anti-propagandă publicată în Monitorul Oficial pe data de 12 ianuarie. Ca urmare, posturile de radio şi TV din R. Moldova nu au dreptul să difuzeze programe cu un conţinut informativ, analitic, militar şi politic din statele care nu au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Rusia nu a semnat convenţia dată.
Similare
RECOMANDĂRI