Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert: Forţe paramilitare şi GOTR pregătesc un exerciţiu de forţare a Nistrului

Sub paravanul de a se alinia la jocurile militare din Federaţia Rusă, în regiunea transnistreană au loc din nou aplicaţii care se vor încheia cu un scenariu de forţare a râului Nistru. Semnalul de alarmă este dat de expertul în securitate, Rosian Vasiloi. Acesta spune că autorităţile ar trebui să vină cu o reacţie mai dură de această dată şi asta pentru că în aceste exerciţii sunt implicaţi şi comandanţi din trupele de pacificare ale Federaţiei Ruse. Chişinăul însă, tace deocamdată.

În Federaţia Rusă au loc mai multe aplicaţii militare la care participă ostaşi din Chină, Armenia, Belarus dar şi din statele mici din Africa şi Asia. Aceleaşi gen de aplicaţii au loc şi pe teritoriul Republicii Moldova, în zona necontrolată de Chişinău, regiunea transnistreană. E doar un paravan, spun experţi în Securitate, care nu exclud că exerciţiul se va încheia cu forţarea râului Nistru.

Aceste exerciţii au loc înperioada de vacanţă a Comisiei Unificate de Control. Prin urmare, acest subiect nu poate fi supus negocierilor. Experţii mai spun că,şi mai grav e că în aceste exerciţii este implicat comandantul forţelor de pacificare ruse de pe Nistru.

La Chişinăuînsă, nu se văd prea mari îngrijorări.

Atâta tim pcât nu există o strategie de reintegrare a Republicii Moldova şinici una despre implementarea rezoluţia ONU privind retragerea trupelor ruse, înseamnă că există anumite înţelegeri pe sub masă, sustin experţii.

Deocamdată nici Biroul de Reintegrare de la Chişinău şi nici Misiunea OSCE nu au reacţionat în urma exerciţiilor militare din stânga Nistrului. Anul trecut, tot la începutul lunii august, forţele paramilitare separatiste împreună cu grupul operativ al trupelor ruse, cunoscut drept armata a 14, au organizat un exerciţiu militar de forţare a rîului Nistrul.
 
Similare
RECOMANDĂRI