Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dragoş Tudorache: Rusia dezinformează când afirmă că SUA ar pregăti o revoluţie pro-occidentală în Republica Moldova

Rusia dezinformează cetăţenii Republicii Moldova când afirmă că SUA ar pregăti o revoluţie pro-occidentală după alegerile prezidenţiale. Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoş Tudorache, a declarat că Moscova promovează de mai mulţi ani o propagandă anti-europeană, inclusiv în ţările membre ale UE.

Într-o conferinţă de presă online, Dragoş Tudorache, a denunţat afirmaţiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, privind o pretinsă revoluţie post-electorală, care ar fi organizată de SUA. Europarlamentarul român a subliniat că declaraţiile oficialului rus nu merită atenţie, în condiţiile în care Moscova manipulează permanent societăţile pro-occidentale.  

„Rusia este probabil actorul numărul 1 în ceea ce priveşte acest război al fake news-ului şi dezinformării. Aş îndrăzni să spun că aproape l-au inventat şi l-au perfecţionat utilizând tehnologia digitală. Faptul că nu a fost un răspuns din partea Statelor Unite nu mă surprinde la o asemenea afirmaţie şi la o asemenea provocare”, a spus Dragoş Tudorache.

Dragoş Tudorache a adăugat că Rusia nu doar dezinformează, dar finanţează şi forţe politice anti-europene din multe ţări. În pofida ingerinţelor geopolitice, UE va monitoriza exclusiv modul în care se vor desfăşura alegerile prezidenţiale din Republica Moldova.

„Procesul democratic al alegerilor şi geopolitica nu se amestecă. Preocuparea noastră este ca aceste alegeri să fie libere. Să fie libere, să fie corecte, să fie organizate cât mai echidistant posibil cu acces liber şi egal pentru toţi competitorii politici”, a spus Dragoş Tudorache.

Potrivit lui Dragoş Tudorache, alegerile din Republica Moldova trebuie să legitimeze viitorul preşedinte, în aşa fel, încât să nu urmeze o nouă criză politică. Mai mullţi analişti politici de la Chişinău susţin că autorităţile ruse anticipează că electoratul pro-occidental va ieşi la proteste dacă alegerile vor fi fraudate în favoare actualului preşedinte, Igor Dodon. De aceea, Moscova ar lansa informaţii false privind implicarea SUA în organizarea unei revolte populare.
Similare
RECOMANDĂRI