DOC. Igor Dodon a trimis o scrisoare către Dmitrii Medvedev, după ce Moscova a interzis produsele care tranzitează Ucraina
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

DOC. Igor Dodon a trimis o scrisoare către Dmitrii Medvedev, după ce Moscova a interzis produsele care tranzitează Ucraina

Igor Dodon i-a trimis o scrisoare premierului rus Dmitrii Medvedev, după ce Moscova a semnat un decret privind interzicerea importului de produse din Ucraina şi care tranzitează această ţară. Decizia ar afecta câteva sute de denumiri de mărfuri din Republica Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană.

"Am expediat o scrisoare oficială Prim-ministrului Federaţiei Ruse, Dmitrii Medvedev în legătură cu Hotărîrea Guvernului FR, care a provocat anumite dificultăţi pentru exportul moldovenesc.

Reiterez că de la 1 ianuarie 2019, Rusia a anulat taxele de import pentru mai multe categorii de mărfuri din Republica Moldova, realizînd astfel înţelegerile obţinute anterior de Preşedinţii FR şi RM.

Însă de la 1 ianuarie, a intrat în vigoare şi o altă Hotărîre a Guvernului Federaţiei Ruse prin care este interzis importul mărfurilor ucraineşti în Rusia, precum şi a mărfurilor din alte ţări, care sunt întroduse pe teritoriul FR prin tranzitarea teritoriului Ucrainei.

Această Hotărîre a creat riscuri pentru anumite categorii de mărfuri moldoveneşti, cum ar fi produsele vinicole şi conservele, întrucît, potrivit noilor reguli, acestea trebuie livrate pe teritoriul Rusiei evitînd Ucraina, ceea ce sporeşte semnificativ cheltuielile de transport.

Pentru soluţionarea problemei respective suntem in contact cu conducerea Federaţiei Ruse.

Astfel, anunţ agenţii economici din Moldova (producătorii şi exportatorii) că Preşedintele Republicii Moldova a luat sub control personal rezolvarea problemei şi soluţia va fi identificată în zilele apropiate." a scris Igor Dodon pe Facebook. Amintim că Dmitri Medvedev, a semnat o dispoziţie privind interzicerea mărfurilor din Ucraina sau care tranzitează teritoriul Ucrainei. În listă au nimerit sute de denumiri de mărfuri, de la fructe şi legume, vinuri, grâu, ulei de floarea soarelui, nuci, conserve de fructe şi legume, la dulciuri, cosmetice, mobilă, cabluri, tractoare şi utilaje industriale. 

Similare
RECOMANDĂRI