Deputatul Igor Munteanu a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu asumarea răspunderii de către Guvern
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputatul Igor Munteanu a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu asumarea răspunderii de către Guvern

Vicepreşedintele Platformei DA, Igor Munteanu, a sesizat Curtea Constituţională privind interpretarea articolului 1061 din Constituţie, care reglementează angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului.

Deputatul solicită Curţii Constituţionale să explice: 

(1) dacă mai poate fi convocată o şedinţă a Parlamentului pentru asumarea răspunderii Guvernului, în cazul în care prima şedinţă a eşuat din lipsă de cvorum şi
(2) dacă absenţa majorităţii deputaţilor la şedinţa de prezentare a asumării de răspundere poate fi considerată drept un refuz de dezbatere a programului.

„Pentru că Guvernul Chicu şi-a votat propriile legi (4) printr-o asumare de răspundere controversată, legi care ar fi trebuit să fie votate prin procedură obişnuită în mod normal, cred că în acest fel Guvernul şi-a depăşit atribuţiile sale, efectuând o clară ingerinţă în ceea ce Curtea Constituţională a numit ”monopolul legislativ al Parlamentului”, potrivit Hot.10 din 13.04.2020.

Deşi Constituţia atribuie guvernului (art.106/1) dreptul de asumare de responsabilitate pentru anumite legi, acestea trebuie să se conformeze unor criterii speciale, fiind prezentate legislativului într-o sesiune specială, şi nu ordinară. Este competenţa Parlamentului să adopte legea bugetului şi să controleze executarea lui (art.66/f). Guvernul RM a sfidat cutuma existentă în RM prin care legile bugetului şi rectificările lor se fac prin proceduri obişnuite legislative, profitând de 51 voturi chinuite ale psrm-pd, ceea ce m-a determinat să adresez la 10 iulie 2020 o sesizare la Curtea Constituţională, solicitându-i să se pronunţe dacă această asumare a fost ori nu adoptată în mod constituţional.

Deşi putem avea diverse opinii şi păreri pe acest subiect, eu personal aş vrea să văd ca guvernele să respecte autoritatea legislativă în mod indiscutabil, punând capăt speculaţiilor politice şi substituirii scopului prin mijloacele sale, în folosul unor grupuri politice aflate la guvernare.
Nu cer mai mult”, spune deputatul.

Similare
RECOMANDĂRI